Szijjártó jelenti Moszkvából: stadiont építünk az oroszoknak 17,5 milliárdért

Szijjártó jelenti Moszkvából: stadiont építünk az oroszoknak 17,5 milliárdért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Lejárt "a szankciós rezsim" ideje, újra élénkülnek a magyar–orosz kereskedelmi kapcsolatok. Az egyik nagy nyertes a Richter, egy meg nem nevezett magyar cég pedig stadiont építhet Cseljabinszkban.

A tények azt bizonyítják, hogy a magyar kormány helyesen döntött, amikor a józan ész és a kölcsönös tisztelet alapjára helyezte Oroszország-politikáját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvából telefonon.   

Bár a "szankciós rezsim" (értsd: Oroszország megszállta az Ukrajnához tartozó Krímet, emiatt büntetőintézkedéseket vezetett be ellene az EU) évekre visszavetette ezt, most már "újra elmondhatjuk, hogy a magyar–orosz gazdasági, kereskedelmi együttműködés a sikerekről szól" – közölte a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a magyar–orosz gazdasági kapcsolatok dinamikus fejlődése nyomán magyar cégeknél magyar munkahelyek jönnek létre.

Szijjártó és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
©

 Szijjártó Péter moszkvai útján arról is megállapodás született, hogy 17,5 milliárd forintért egy magyar vállalat épít sport- és szabadidőközpontot Cseljabinszkban.

2017 első harmadában a korábbi évek visszaesése után 30 százalékkal emelkedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom, a magyar export 24 százalékkal bővült, s elérte a 600 millió dollárt. A miniszter szerint külön jó hír, hogy a kereskedelmi forgalom bővülését alapvetően magas hozzáadott értéket képviselő ágazatok húzták. A gyógyszeripar exportja 40 százalékkal bővült, a Richter mostanra a 10 legnagyobb piaci részesedésű gyógyszeripar cég egyike lett Oroszországban, ottani befektetéseik meghaladták a 100 millió eurót.

Az Oroszországba irányuló magyar gabonaexport 88 százalékkal emelkedett, aminek oroszországi magyar mezőgazdasági üzemek adtak lendületet – mondta Szijjártó. Külön említette a Tula megyében április óta működő takarmánygyárat, amely 3 milliárd forintos beruházással jött létre, a szerdán felavatandó szverdlovszki húsüzemet, amely 5 milliárd forintból valósult meg, a Moszkva megyében ősszel induló fűszerkeverő üzemet és a két éve üzemelő gabonatisztítót Mordvinföldön.

A miniszter kitért arra is, hogy a Mol-csoport oroszországi befektetései elérték az 1,3 milliárd dollárt, a Mol új fejlesztési tervet dolgozott ki az általa birtokolt olajmezőre, negyven kutat mélyítenek, és kitermelésük jelenleg is 7000 hordó naponta.
   
A Magyarországra látogató orosz turisták száma az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, és meghaladta az 50 ezret. További növekedést vár a miniszter attól is, hogy augusztustól ismét lesz közvetlen repülőjárat Budapest és Szentpétervár között.
 

Hozzászólások