szerző:
hvg.hu

Pintér szerint 18 év alatt még nem kötelező elmenni közmunkásnak, ez csak egy lehetőség.

Az MSZP-ből kiugrott független képviselő, Demeter Márta kérdezett rá a belügyminiszternél, hogy hány 18 éven aluli közmunkást foglalkoztatnak, minthogy 2012-ben a korábbi 18 évről 16 évre csökkentették a tankötelezettség korhatárát.

Pintér Sándor válaszában azt írta, 16 év felett már lehet dolgozni, de

a 18. életévet be nem töltött személyek részére a közfoglalkoztatásban történő részvétel lehetőség, nem pedig kötelezettség.

A miniszter szerint emellett a közfoglalkoztatás keretében is biztosítanak lehetőséget a fiataloknak a szakmaszerzésre, de ami a lényeg, hogy 

2017. április hónapban 289 fő 18 év alatti személy állt közfoglalkoztatási jogviszonyban.

Pintér azt is részletezte, hogy jellemzően a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, az építőipar, a szállítás, a raktározás, az ingatlanügyletek, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek és a közigazgatás szakterületén kaptak munkát a 18 év alatti közmunkások.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!