szerző:
hvg.hu

Brüsszelt nem győzték meg a kormány érvei. Igaz, Budapest nem is mutatott hajlandóságot a kompromisszumra.

Második szakaszba léptetheti jövő csütörtökön az Európai Bizottság a lex CEU miatt április végén kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást – értesült a BruxInfo. A Bizottság előreláthatóan jövő heti ülése után jelentheti be az erről szóló döntést – írja a brüsszeli uniós szakportál.

Az úgynevezett indoklással ellátott véleményben pontról pontra kifejti azokat a jogi érveket, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a felsőoktatási törvény április 4-én elfogadott módosításának egyes rendelkezései az uniós jogba ütköznek. Az eljárás gyorsabb a szokásosnál: Brüsszel a szokásos két hónap helyett csak egyet adott a kormánynak arra, hogy választ adjon kifogásaira. A magyar válasz időben megérkezett, ám a kormány abban annyit közölt: nem hajlandó módosítani.

Ha a kormány továbbra is hajthatatlan marad, a kötelezettségszegési eljárás újabb lépéseként az Európai Bizottság az EU Bíróságához fordulhat – ebben az esetben azonban aligha dől el az egyetem ügye a következő tanév kezdetéig.

A BruxInfo úgy tudja, Lázár János kedden Brüsszelben tárgyal, ám a gazdasági ügyekért felelős alelnökkel, Jyrki Katainennel és a spanyol energiaügyi biztossal, Miguel Arias Canetével találkozik, vagyis nem valószínű, hogy a CEU – vagy akár a Soros-plakátok ügye – szóba kerül.