szerző:
hvg.hu

Brüsszelt nem győzték meg a kormány érvei. Igaz, Budapest nem is mutatott hajlandóságot a kompromisszumra.

Második szakaszba léptetheti jövő csütörtökön az Európai Bizottság a lex CEU miatt április végén kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást – értesült a BruxInfo. A Bizottság előreláthatóan jövő heti ülése után jelentheti be az erről szóló döntést – írja a brüsszeli uniós szakportál.

Az úgynevezett indoklással ellátott véleményben pontról pontra kifejti azokat a jogi érveket, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a felsőoktatási törvény április 4-én elfogadott módosításának egyes rendelkezései az uniós jogba ütköznek. Az eljárás gyorsabb a szokásosnál: Brüsszel a szokásos két hónap helyett csak egyet adott a kormánynak arra, hogy választ adjon kifogásaira. A magyar válasz időben megérkezett, ám a kormány abban annyit közölt: nem hajlandó módosítani.

Ha a kormány továbbra is hajthatatlan marad, a kötelezettségszegési eljárás újabb lépéseként az Európai Bizottság az EU Bíróságához fordulhat – ebben az esetben azonban aligha dől el az egyetem ügye a következő tanév kezdetéig.

A BruxInfo úgy tudja, Lázár János kedden Brüsszelben tárgyal, ám a gazdasági ügyekért felelős alelnökkel, Jyrki Katainennel és a spanyol energiaügyi biztossal, Miguel Arias Canetével találkozik, vagyis nem valószínű, hogy a CEU – vagy akár a Soros-plakátok ügye – szóba kerül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!