szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyugat-Európa legnagyobb lőterén, a dél-franciaországi Var megye canjuers-i gyakorló pályáján premiernek beillő lövészet zajlik. A páncélozott járműveken mozgó francia lövészalakulatok itt próbálják ki most rendszeresített új gépkarabélyukat.

A gyakorlatról az AFP hírügynökség is beszámolt, az újságíró ezt a címet adta a tudósításnak: „A francia hadsereg egy Made in Germany terméket tesztel”. A HK 416-os gépkarabély ugyanis német gyártmány. A francia katonák az elmúlt negyven évben, kemény harci bevetéseken – Boszniától Észak-Afrikáig – a Famas nevű, francia gyártmányú fegyvert használták. Ez remek harci eszköz volt, de például sivatagos terepen gyakran akadályozta a homok a töltényhüvelyek eltávolítását. A fegyver gyakran beragadt, szét kellett szerelni és tisztítani, hogy újból használható legyen. A Famas-t a Saint-Etienne-i fegyvergyár készítette, de ezt az üzemet 2001-ben bezárták. A franciák nem ruháztak be egy újabb hasonló üzembe, ezért szétnéztek a világpiacon.

Olasz, belga, sőt horvát gyártmányú gépkarabélyokat is teszteltek, de végül a német HK 416-osra esett a választás. Ezt a fegyvert először a terrorizmus elleni különleges francia erőknél használták, és remekül bevált. Pontos, könnyen kezelhető és, ami a legfontosabb, megbízható, nem kell annyiszor szétkapni majd összerakni, mint a régi francia gépkarabélyt. A döntés megszületett: tíz éven belül az összes francia katonai egység német gépkarabélyt fog használni.

Pénteken, a július 14-iki katonai díszszemlén, a Champs-Élysées-n, a nagyközönség is láthatja majd az új német fegyvereket. Franciaországban persze sokan dohogtak, amikor a német fegyverre esett a választás. De az új elnök, Macron a közös európai védelmi politika híve, és a napokban tartott együttes német–francia kormányülésen, Angela Merkellel közösen ezt az elvet megerősítették.

Új korszak kezdődik tehát a francia fegyveres erőknél, amelyek tíz éven belül kizárólag „Made in Germany” gépkarabélyokat használnak majd, a tervek szerint több évtizeden át. Ki gondolta volna ezt 70 évvel ezelőtt?

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!