szerző:
hvg.hu

Az Európai Bíróság előtt köthet ki az a törvény is, amely megtiltja a veszteséges kiskereskedelmi láncok működését.

Háttérbe szorult a lex CEU és a civiltörvény miatti eljárások miatt, az Európai Bizottság azonban e heti ülésén még egy magyar ügyben döntött. Újabb szakaszába léptette azt a kötelezettségszegési eljárást, amelyet a kiskereskedelmi cégeket szorongató egyik törvény miatt tavaly februárban indított el.

A 2014 végén elfogadott törvény 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. Akkori számítások szerint ez áremelkedést okozhat a nagy láncoknál, és – papíron legalábbis – az amúgy kevésbé hatékonyan működő CBA számára lehet kedvező.

A brüsszeli testület nem így érvel: mint az indoklásban szerepel, az intézkedés olyan uniós alapjogokkal ellentétes, mint a letelepedés szabadsága, a hátrányos megkülönböztetés tilalma, valamint a tőke szabad mozgása. Egyben nem igazolható a közérdeken alapuló kényszerítő okokkal.

Magyarországnak két hónap áll rendelkezésére, hogy értesítse Brüsszelt a helyzet kezelése érdekében hozott intézkedésekről – magyarul módosítsa vagy vonja vissza a jogszabályt. Ha ez elmarad, az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé terjesztheti ezt az ügyet is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Eljárást indít Brüsszel a civiltörvény miatt

A civiltörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás mellett az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette a Lex CEU miatt április végén indított vizsgálatát. Brüsszel ezúttal is gyors választ vár a magyar kormánytól.