szerző:
hvg.hu

Az Európai Bíróság előtt köthet ki az a törvény is, amely megtiltja a veszteséges kiskereskedelmi láncok működését.

Háttérbe szorult a lex CEU és a civiltörvény miatti eljárások miatt, az Európai Bizottság azonban e heti ülésén még egy magyar ügyben döntött. Újabb szakaszába léptette azt a kötelezettségszegési eljárást, amelyet a kiskereskedelmi cégeket szorongató egyik törvény miatt tavaly februárban indított el.

A 2014 végén elfogadott törvény 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. Akkori számítások szerint ez áremelkedést okozhat a nagy láncoknál, és – papíron legalábbis – az amúgy kevésbé hatékonyan működő CBA számára lehet kedvező.

A brüsszeli testület nem így érvel: mint az indoklásban szerepel, az intézkedés olyan uniós alapjogokkal ellentétes, mint a letelepedés szabadsága, a hátrányos megkülönböztetés tilalma, valamint a tőke szabad mozgása. Egyben nem igazolható a közérdeken alapuló kényszerítő okokkal.

Magyarországnak két hónap áll rendelkezésére, hogy értesítse Brüsszelt a helyzet kezelése érdekében hozott intézkedésekről – magyarul módosítsa vagy vonja vissza a jogszabályt. Ha ez elmarad, az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé terjesztheti ezt az ügyet is.

hvg.hu Gazdaság

Eljárást indít Brüsszel a civiltörvény miatt

A civiltörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás mellett az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette a Lex CEU miatt április végén indított vizsgálatát. Brüsszel ezúttal is gyors választ vár a magyar kormánytól.