szerző:
MTI/hvg.hu

Megvan a megállapodás a Budapesten is működő McDaniel College-ról. Ennek az egyetemnek több ezer fős kampusza van az Egyesült Államokban. Azt nem tudni, amerikai részről ki írta alá a megállapodást, mindenesetre nem szövetségi szintű volt a paktum.

Szijjártó Péter megállapodást írt alá a McDaniel College további budapesti működéséről az Egyesült Államokban található Annapolisban pénteken. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez azt bizonyítja, hogy "aki meg akar állapodni a magyar kormánnyal, az meg tud állapodni", és a felsőoktatási törvény semmilyen teljesíthetetlen feltételt nem támaszt a külföldi bázisú egyetemeknek.

Mióta a felsőoktatási törvény módosítását (lex CEU) elfogadták, az Európai Unión kívüli országok egyetemeinek államközi megállapodás kell ahhoz, hogy tovább működjenek Magyarországon.

Pénteken aláírták az első olyan megállapodást, amely egy EU-n kívüli egyetem magyarországi intézményének további működéséről szól: aláírták Maryland állammal a McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről szóló megállapodást – közölte.

Ugyan a hivatalos hírben nem számoltak be arról, hogy ki írta alá amerikai részről a megállapodást, de az MTI által közreadott fotón a következő szereplőket sorolják fel: John Wobensmith marylandi államminiszter (b2), James Fielder marylandi oktatási miniszter és Roger Casey, a McDaniel College elnöke.

©

A külügyminiszter szavai szerint a McDaniel College-ot 1867-ben alapították, 150 éve rendelkezik kampusszal a marylandi Westminster városában. Az intézmény tehát egy az Egyesült Államokban régóta működő, komoly hagyományokkal rendelkező egyetem – közölte.

A megállapodásban rögzítették, hogy az egyetem az amerikai akkreditációjának keretében adja ki a diplomákat a budapesti hallgatóknak, akiknek négyéves, angol nyelvű alapképzést nyújt. A magyar jogrend szerint a hatálybalépéshez szükséges belső eljárásokat november 15-ig elvégzik – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a ma megkötött megállapodás a bizonyíték arra, hogy a felsőoktatási törvény által előírt feltételek "teljesen normálisak és teljesíthetőek". (Kivéve például azt, amelyik előírja az amerikai központtal nem rendelkező CEU-nak, hogy még a jövő évre állítson fel odahaza egy kampuszt.)

Úgy vélte, a Magyarországon működő oktatási intézményeknek a magyar jogszabályokat kell betartani, és a tény, hogy egy 150 éves hagyományokkal rendelkező amerikai egyetem "simán tudja teljesíteni a feltételeket", azt mutatja, hogy "minden komoly intézmény teljesíteni tudja azokat, ha akarja". A CEU-ra célozgatva még a "politikai balhé" kifejezést is használta a magyar külügyek legfőbb vezetője.

©

Szijjártó szerint mindez bizonyítja, hogy a felsőoktatási törvény semmilyen módon sem veszélyezteti a felsőoktatás szabadságát.

A McDaniel College-nak az Egyesült Államokban háromezer, Magyarországon száz hallgatója van.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!