szerző:
hvg.hu

Sokkal kevesebben érkeznek a vizes vb-re a tervezettnél, de alig lesz kevesebb a szállásokra elköltött közpénz. Diákmunkásokat is kiképeztek a világbajnokságra, akik közül sokakat el sem hívtak dolgozni. Pakson nyugtatnak, nem okozhat bajt az, hogy egy törésvonalra építenek erőművet. A vonatok lassabbak, mint 1991-ben, a CBA kihátrált Orbán Viktor tanácsadójának alapítványa mögül, a rendőrség nyomoz a több száz turistát Törökországban hagyó utazási iroda ellen, Bajnai Gordon pedig új munkát talált. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Elkezdődött a vizes világbajnokság, a korábban vártnál jóval kevesebb versenyzővel és újságíróval. Összesen 2400 versenyzőt és 1600 kísérő részvételét igazolták, pedig januárban, a nevezések kezdetekor még 3-4 ezer versenyző jelentkezésére számítottak a szervezők. A 2400-as számmal sem kell elégedetlennek lenni, ez nagyjából ugyanannyi, mint a korábbi vizes vb-ken. A várt 2500 újságírónak azonban csak nagyjából a fele érkezik Budapestre.

©

Ugyan kevesebb szállodai szobára lesz szükség, a kötbérek akkorák, hogy teljes szállásköltség így is aligha lesz kevesebb annál a nettó 6,3 milliárd forintnál, amennyivel a közbeszerzések alapján eddig számoltunk. Más kérdés, hogy eredetileg még arról volt szó: 2,8 milliárdból kihozzák a szállást. A probléma épp ott volt, hogy a szervezők úgy számoltak, nem lesz elég a korábban tervezett szobaszám, ezért újakat foglaltak, nagyjából megduplázódott az összköltség, most viszont kötbérként kell kifizetniük a lemondott szobák díját.

Hogyan csábíthatnánk még több látogatót a vb-re?

A vb persze nem működhet a jó segítők nélkül sem. A diákmunkásokat 45 ezer forintért képezték ki, csakhogy sokakat utána többet nem is hívtak. A „rendszergazda light” pozícióba toborzott diákokat 3000 forintos órabérrel kecsegtették, sőt, a képzésért ki is fizették nekik ezt a pénzt, utána viszont kiderült, túlbecsülték a szükséges létszámot, így sok diákot elküldtek még a vb előtt.

A diákmunkások alkalmazása amúgy azért is érdekes, mert a szervező cég összesítése szerint a világbajnokság ideje alatt 3500 önkéntes is segíti a szervezést. Az interneten ennek ellenére mégis legalább fél tucat olyan hirdetést is találtunk, amelyben diákmunka-szövetkezetek keresnek jelentkezőket a világbajnoksághoz kapcsolódó feladatokra.

Megérte-e a semmiért képezni diákmunkásokat?

A hét képe: munkások ugrálnak a Batthyány téri óriás ugrótoronyból.

Mindenkit nyugtatna az Országos Atomenergia Hivatal: nem okoz gondot az, hogy a paksi erőmű alatt egy törésvonal húzódik. Kiderült ugyanis, hogy a telephelyet annak ellenére nyilvánították alkalmasnak, hogy egy tektonikailag aktívnak minősülő törésvonal fut el alatta, és tízezer évnél fiatalabb földrengésekre utaló nyomokat találtak a környezetében a felszínen. A hivatal ezek után azt írta: nincsenek geológiai és geomorfológiai bizonyítékok a telephely alatt húzódó törésvonal aktivitására.

Tóth László, az MTA szeizmológusa kérdésünkre azt mondta: nem attól kell tartani, hogy egy földrengés romba dönti az atomerőművet, inkább attól, hogy ennek kivédése jelentősen megnövelheti az építési költségeket.

Kinek hisz Paksról?

A hatóságok egymásra mutogatnak, miután kiderült, elakadt a bürokrácia útvesztőiben az a tavaly decemberben kezdeményezett vizsgálat, amely megakadályozhatta volna, hogy újabb és újabb utasokat verjen át a Green Holidays útjait közvetítő cég.  A megtévesztés nem is kapott volna talán nagyobb nyilvánosságot, ha nem dől be a Green Holidays utazási iroda, közel 800 utast hagyva kint Törökországban.

©

A rendőrség csalás elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. A biztosítási szerződés szerint  az Uniqa Biztosító az utasokkal szemben most 500 millió forint erejéig teljesíti az utazási irodát terhelő fizetési kötelezettségeket.

Mit kezdjünk az összeomló utazási irodákkal?

Új munkát talált Bajnai Gordon: a volt miniszterelnök is tagja lesz annak a Befektetési Bizottságnak, amely az Európai Beruházási Bank kezelésében lévő Európai Stratégiai Beruházási Alap döntéseit készíti elő.

©

Ez az alap az európai gazdaság élénkítését szolgáló EU-s csomagterv fontos eszköze. A célja pedig az, hogy közforrások felhasználásához nyújtott segítséggel magánberuházásokat mozgósítson. Fontos cél még a piaci rések megszüntetése, másrészt a program hozzájárul az Európai Beruházási Bank beruházási műveleteivel kapcsolatos kockázatviseléshez.

Milyen munkakörben látna szívesen más politikusokat?

Azt hihetnénk, hogy valaki csak előszedett egy régi rossz viccet, de nem: tényleg lassabbak a vonatok, mint 1991-ben voltak. A Forbes kezdett el nézelődni a Balaton környékén, és rájöttek, Keszthelyre 18, Balatonfüredre 5, Tapolcára pedig 35 (!) perccel lassabban lehet eljutni Budapestről vonattal, mint közvetlenül a rendszerváltás után, egyedül  Siófok lett tíz perccel közelebb.

Ezután érdemes volt körbenézni a Balatontól távolabb is. A győztes Pécs lett, ahova most negyedórával lassabb eljutni, mint 1991-ben. Miskolcra 10, Debrecenbe pedig 5 perccel lett hosszabb az út. Győr és Szeged pedig még egészen jól is járt azzal, hogy pontosan ugyanannyi idő elvonatozni oda, mint 26 évvel ezelőtt.

Mivel hirdethetnék a lassú vonatokat?

Kihátrált a CBA Orbán Viktor főtanácsadójának alapítványa mögül. Kilenc év együttműködés után, egyszerre szállt ki a Hegedűs Zsuzsa nevéhez fűződő Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány munkájából a három fő támogatója, köztük az élelmiszerlánc is. Hegedűs erre annyit mondott: az alapítók „nyugdíjba mentek”.

Az alapítvány nem tette közzé éves beszámolóját a májusi határidőre, így nem tudni, hogy működött a fő támogatók nélkül. Annyit tudni viszont, hogy a főtanácsadó elégedett a munkával, egy pár héttel ezelőtti interjúban azt mondta: sikerült felszámolni Magyarországon a gyermekéhezést.

Mi várhat még az alapítványokra?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!