szerző:
hvg.hu

Sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), sem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálja Mészáros Lőrinc egyre bővülő médiabirodalmát – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint a felcsúti polgármester cége találhatott egy kiskaput.

A versenyhivatal és a médiahatóság sem foglalkozik Mészáros Lőrinc tranzakcióival – közölte a Magyar Nemzet.

A lap azt követően fordult a hatóságokhoz, hogy a felcsúti polgármester cége, a Mediaworks Hungary Zrt. néhány napon belül két újság, a Nógrád Megyei Hírlap és a FourFourTwo futballmagazin kiadási jogait is megszerezte.

Ezzel a kormányfővel barátságot ápoló milliárdos a 24.hu számításai szerint már 194 lapot jegyez, ami jelentős piaci koncentrációnak tűnik, és felvethet versenyjogi kérdéseket is.

A vizsgálatok hiányát az NMHH-nál azzal indokolták, hogy sem a versenyhivatalhoz, sem a médiatanácshoz nem érkezett kérelem eljárások lefolytatására. 

A GVH-nál pedig azt írták, folyamatosan nyomon követik a piaci tranzakciókról szóló híreket, és amennyiben szükséges, megteszik a törvényben előírt lépéseket. Ez esetben azonban úgy tűnik, nem volt szükséges.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a jogszabályokat citáló válaszokban mind a versenyhivatal, mind a médiahatóság összefonódásokat emlegetett, jelen esetben pedig nem került erre sor. A Mediaworks ugyanis nem a kiadóvállalatokat vásárolta meg, csak az adott lapokat vette át, amivel – legalábbis a hatóságoktól kapott válaszokból úgy látszik – találtak egy kiskaput.

A GVH esetében egyébként nagyjából még érthető is, miért nem léptek, a FourFourTwo és a Nógrád Megyei Hírlap megszerzése ugyanis nem torzítja el annyira a piaci viszonyokat.

Az NMHH esetében a lap szerint azonban már más a helyzet, nekik valószínűleg lenne okuk vizsgálni, nem sérül-e a tájékoztatás oly sokat emlegetett sokszínűsége, ami felett elvileg őrködniük kellene. 

A nógrádi megyei lappal ugyanis Mészáros Lőrinc 13-ra növelte az általa ellenőrzött ilyen jellegű kiadványok számát, és így öt híján az összes megyében a kormányközeli Mediaworks állítja elő a helyi tartalmakat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!