szerző:
hvg.hu

Elutasította a cégbíróság a TV2 Média Csoport Zrt.-nek a társaság elleni végrehajtás törlésére vonatkozó kérelmét – derült ki a cégiratokból a Magyar Nemzet szerint.

A bíróság azzal indokolta június végi elutasítást, hogy a vállalat kérésére a végrehajtás jelzés nem tüntethető el a cégjegyzékből, erre csak az illetékes hatóság – jelen esetben a Fővárosi Törvényszék – által megküldött értesítés alapján kerülhet sor – írta a Magyar Nemzet

Utóbbi azonban a hét elejéig sem érkezett meg, épp ezért nyújtotta be kérelmét a TV2.

A vitatott végrehajtás azért indult, mert az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos médiacsoportja bírósági végzés ellenére sem volt hajlandó megváltoztatni gasztrocsatornája, a Chili TV nevét.

A TV2 ellen az AMC Networks kezdeményezett jogi eljárást az általa működtetett, már jó ideje piacon lévő TV Paprika és a tavaly indított Chili TV neve közötti hasonlóságra hivatkozva. Az elsőfokú bíróság pedig egy ideiglenes intézkedéssel még januárban, a védjegyper indításakor azonnali hatállyal eltiltotta a TV2-t a névhasználattól.

Csakhogy Vajnáék ennek ellenére sem keresztelték át a csatornát, így az AMC végrehajtást kért, amit be is jegyeztek.

Áprilisban aztán másodfokon hatályon kívül helyezték az eltiltást, mivel itt a bíró úgy ítélte meg, hogy a chili és a paprika közötti asszociáció nem teljesen egyértelmű. A TV2 számára kedvező döntésről ugyanakkor a cégbíróságot már elfelejtette tájékoztatni a Fővárosi Törvényszék, így a végrehajtás bélyege a cégen maradt.

Andy Vajna vállalata ezen próbált változtatni, amikor maga jelezte a cégbíróságnak, hogy milyen döntés született, de a lap szerint ez nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy megszabaduljon a billogtól.

Közben májusban megszületett a perben az elsőfokú, nem jogerős ítélet, ez pedig az AMC-nek kedvezett, miután egy felméréssel igazolni tudták, hogy a korábban megkérdőjelezett asszociáció tényleg létezik, és húszból 19 magyar a chili szóhoz a paprikát kapcsolja.

A bíróság így ismét kötelezte a TV2-t, hogy 15 napon belül hagyja abba a Chili TV megjelölés használatát, erre azonban továbbra sem került sor.

Vajnáék szerencséjére az elsőfokú ítélet még nem hajtható végre, az AMC-nek az érdemi lépésekkel meg kell várnia a másodfokú döntést – fogalmazott a beszámoló.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!