szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság tagja sem idegenkedik az ötlettől.

Ha egy tagországban nem működik megfelelően a jogállam, megvonhatják az uniós támogatásokat – az EU igazságügyi biztosának nyilatkozatát a BruxInfo idézte. Vera Jourová azonban azt is kiemelte: a támogatások megvonása csak 2020 után lenne lehetséges, a mostani pénzügyi ciklusban biztosan nem, hiszen annak a feltételeit rögzítették 2014 előtt.

A támogatások megvonása most nem Magyarországgal, hanem a lengyelekkel kapcsolatban merült fel – Varsó ellen eljárás is folyik a jogállamiság kritériumainak megsértése miatt. Vera Jourová elmondta: aggodalommal tölti el az, hogy olyan tagállamokhoz jussanak el az európai adófizetők pénzei, ahol nem működik a jogállam. Ahol nincsenek garanciák a csalások és a korrupció ellen, és arra sem, hogy az ezekben sáros elkövetőket a nemzeti bíróságok felelősségre vonják. Hozzátette: általánosságban beszél és nem gondol konkrét államokra.

A biztos a portál szerint megerősítette: gondolkodnak arról, hogyan lehetne a jövőben érvényt szerezni a források felhasználása során a jogállami elveknek. „Támogatom azt az elképzelést, hogy valamilyen jogállami kritériumot határozzunk meg” - szögezte le az igazságügyi területet felügyelő bizottsági tag.

A támogatások elvonásának tervét sokan ellenzik, és nem csak az érintett országokban. Brüsszelben is vannak, akik úgy tartják, az országok számára címzett felzárkóztatási támogatások felfüggesztése vagy csökkentése a jogállam területén rosszul teljesítő országok számára csak tovább fokozná a problémát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Magyarország bukhatja az EU-pénzeket – üzeni a cseh biztos

Baráti tűzként is felfoghatjuk, hogy a cseh EU-biztos az uniós támogatások teljes felfüggesztését helyezte kilátásba, ha Lengyelország és Magyarország nem tartja magát az uniós alapértékekhez. A menedékkérők fogva tartását elrendelő keddi budapesti döntéssel várhatóan számos támogatója akad majd Vera Jourovának.