szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság tagja sem idegenkedik az ötlettől.

Ha egy tagországban nem működik megfelelően a jogállam, megvonhatják az uniós támogatásokat – az EU igazságügyi biztosának nyilatkozatát a BruxInfo idézte. Vera Jourová azonban azt is kiemelte: a támogatások megvonása csak 2020 után lenne lehetséges, a mostani pénzügyi ciklusban biztosan nem, hiszen annak a feltételeit rögzítették 2014 előtt.

A támogatások megvonása most nem Magyarországgal, hanem a lengyelekkel kapcsolatban merült fel – Varsó ellen eljárás is folyik a jogállamiság kritériumainak megsértése miatt. Vera Jourová elmondta: aggodalommal tölti el az, hogy olyan tagállamokhoz jussanak el az európai adófizetők pénzei, ahol nem működik a jogállam. Ahol nincsenek garanciák a csalások és a korrupció ellen, és arra sem, hogy az ezekben sáros elkövetőket a nemzeti bíróságok felelősségre vonják. Hozzátette: általánosságban beszél és nem gondol konkrét államokra.

A biztos a portál szerint megerősítette: gondolkodnak arról, hogyan lehetne a jövőben érvényt szerezni a források felhasználása során a jogállami elveknek. „Támogatom azt az elképzelést, hogy valamilyen jogállami kritériumot határozzunk meg” - szögezte le az igazságügyi területet felügyelő bizottsági tag.

A támogatások elvonásának tervét sokan ellenzik, és nem csak az érintett országokban. Brüsszelben is vannak, akik úgy tartják, az országok számára címzett felzárkóztatási támogatások felfüggesztése vagy csökkentése a jogállam területén rosszul teljesítő országok számára csak tovább fokozná a problémát.

hvg.hu Itthon

Magyarország bukhatja az EU-pénzeket – üzeni a cseh biztos

Baráti tűzként is felfoghatjuk, hogy a cseh EU-biztos az uniós támogatások teljes felfüggesztését helyezte kilátásba, ha Lengyelország és Magyarország nem tartja magát az uniós alapértékekhez. A menedékkérők fogva tartását elrendelő keddi budapesti döntéssel várhatóan számos támogatója akad majd Vera Jourovának.