szerző:
hvg.hu

Amikor a vendég megérkezik a Tokió melletti Urayasu kisváros „Henn na” nevű hoteljébe, fura dolgokat tapasztal.

A portán egy emberi külsejű robot üdvözli és gyorsan el is intézi a regisztrációt. Közben a vendég látja, hogy a szálloda hallját egy emberi irányítás nélküli gép takarítja és a csomagját sem borravalóra váró alkalmazott, hanem egy robot juttatja el a szobájába. Ahol egy gombnyomásra működésbe lép egy újabb multifunkciós robot, amely vezérli a szobában lévő elektronikus készülékeket, de a városra vonatkozó hasznos információkat, programjavaslatokat is ad.

Idén márciusban nyitotta meg ezt a robothotelt az egyik legnagyobb japán utazási ügynökség, az „H.I.S.” A hatemeletes, több mint százszobás szállodában mindössze hét ember dolgozik. Ők felügyelnek a biztonságra és azokra a nagyon személyre szabott szolgáltatásokra, amelyeket egyelőre még nem lehet gépesíteni. De a hotel legtöbb teendője robotizálható. Egy éjszaka egy személyre 17 ezer jen, azaz kb. 130 euró, ami egy gyenge közepes párizsi hotel ára.

Az első, robotok által üzemeltetett japán szálloda 2015-ben nyílt meg Nagaszakiban. Bevált, mint ahogy az Urayasuban lévő gépesített hotel is. Az „H.I.S.” idegenforgalmi cég a közeli jövőben több tucat hasonló szálloda megnyitását tervezi. A robotizálás nem valamiféle tudományos hobbitevékenység Japánban – írja a párizsi Le Figaro.

Az élet kényszeríti ki

Katasztrofális a munkaerőhiány. Jelenleg 150 meghirdetett állásra jó, ha 100 jelentkező van. De facto teljes a foglalkoztatottság. A lakosság vészesen öregszik és a népesség csökken. A 65 éven felüliek már a teljes lakosság 26 százalékát teszik ki. Közben egyre kevesebb gyerek születik, tavaly kevesebb mint egymillió japán újszülött látta meg a napvilágot, ez negatív történelmi rekord. Csökken a házasságkötések száma is, egyre többen választják a szingli életmódot. De ha egy nő mégis gyereket szül, nagyon nehezen tud visszakerülni a munkaerőpiacra, mert kevés a bölcsőde és az óvoda. Emellett már százezrek azért nem tudnak bejárni a munkahelyükre, mert magatehetetlen idős szüleiket ápolják otthon. Japán mégsem hajlandó megnyitni az országot a bevándorlás előtt. Inkább a technikai fejlesztést, a robotizációt választja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!