szerző:
MTI/hvg.hu

A bérköltségek emelkedése, a növekvő kereslet is felfelé nyomja az inflációt, attól azért még nem kell tartani, hogy a hitelkamatok elszállnak.

Hiába az áfacsökkentés, lassan magunk mögött tudhatjuk az infláció nélküli korszakot – erre utal a KSH legfrissebb statisztikája. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint júliusban átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Júniushoz képest viszont nem volt változás.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint azonban a júniusi mélypont után idén már nem várható 2 százalék alatti fogyasztói árindex. Kifejtette, hogy az élelmiszerek 3,3 százalékos, valamint a szeszes italok, dohányáruk 5,2 százalékos éves drágulása jelentősnek mondható, de a szolgáltatások árnövekedése is 1,8 százalékra gyorsult, ami elsősorban a kulturális, szabadidős és lakásszolgáltatás áremelkedésére vezethető vissza.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője éves átlagban 2,3 százalékos inflációra számít, de hozzátette, hogy a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése emelheti ezt. A tartósan alacsony olajárak és az erősebb forint viszont fékezheti az árak emelkedését. Az elemző szerint fokozatosan élénkülő árnyomásra utal, hogy a maginfláció 2,6 százalékra emelkedett.

Suppan Gergely úgy véli, hogy 2018 elején is 2 százalék körül maradhat az infláció, de év közben már fokozatosan megközelítheti, a negyedik negyedévétől pedig akár meg is haladhatja a 3 százalékos inflációs célt. Egy esetleges rezsicsökkentés – például a szociális gázár bevezetése – azonban csökkentheti az infláció átlagos mértékét.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is egyetért ezzel, és azt emelte ki: a piac régóta várta a gyorsulást. Hozzátette, hogy a maginfláció hónapok óta tartó emelkedése a kereslet növekedését mutatja, de az áremelkedés mértéke nem jelentős, és az sem biztos, hogy tartós lesz, mert ahhoz a külföldön is az áremelkedés gyorsulására lenne szükség.

Attól azonban egyelőre nem kell tartani, hogy a hitelkamatok nagyon megemelkednének. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis továbbra sem mutat hajlandóságot az alapkamat emelésére, így a bankközi kamatláb is a mostanihoz hasonló alacsony szinten ragadhat – véli Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!