szerző:
MTI

Egy minimális összegű adótartozás miatt a San Francisco-i adóhivatal elárvereztette az utcát. Az új tulajdonosok nevetséges áron szerezték meg az ingatlant, és gondolkodnak azon, hogyan tudnák jövedelmezővé tenni. Például bérbe adhatnák a parkolóhelyeket az utcán, amelyet a drága környéken eddig külön kapuval zártak el a többi közterülettől.

Megvásárolt egy teljes utcát egy magánbefektető házaspár San Francisco legdrágább részén mindössze 90 ezer dollárért. A rendkívül gazdag környékbeliek nem is tudtak arról, hogy az utcájukat eladásra kínálják, és egyáltalán nincsenek elragadtatva attól, hogy idegenek vásárolták meg.

A Presidio Terrace egy ovális alakú, magántulajdonban lévő utca, amelyet kapu zár el a Presidio Heights nevű elegáns környék többi részétől. A pálmafákkal és több millió dolláros villákkal szegélyezett utcában neves politikusak is laktak.

Egy árverésen Michael Cheng ingatlanbefektető és felesége, Tina Lam megvásárolta az egész utcát: övéké lett az autóút, a járda és más közös használatban lévő területek. Az utcát legalább 1905-től egészen mostanáig a háztulajdonosok lakóközössége kezelte. Elfelejtettek azonban megfizetni egy évi 14 dolláros adót, ami kötelező San Francisco mind a 181 magánkézben lévő utcája esetében.

A város adóhivatala ezért az ingatlant egy online aukción meghirdette 994 dolláros áron, hogy hozzájusson az összeghez, az adóhátralék miatti büntetéshez és kamatokhoz. A házaspár végül 2015 áprilisában nyerte meg az árverést a körülbelül 90 ezer dolláros licittel.

Scott Emblidge, a lakóközösség jogi képviselőjének a városvezetéshez írt levele szerint azért nem fizették be az adót, mert a számlát a város egy olyan könyvelőhöz küldte, aki már az 1980-as évek óta nem dolgozott a Presidio Terrace-i lakosoknak.

Elmondta azt is, hogy a lakóközösség bírósághoz fordul az ügyben. Az utca elárverezéséről egészen idén májusig nem tudtak, a befektető házaspár akkor egy cégen keresztül megkereste őket, és érdeklődtek, hogy valaki visszavásárolná-e az utcát a háztulajdonosok közül.

Michael Cheng és Tina Lam szerint más módokon is jövedelmezővé tudják tenni a befektetésüket, például bérbe adhatnák az utca 120 parkolóhelyét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!