szerző:
HVG

Rendeletbe foglalja a kötelező hozzávalókat és készítési módokat - így próbálja garantálni a hagyományos pék- és cukrászsütemények, valamint a húskészítmények minőségét az agrártárca. A szigort azonban a névadásokkal könnyű kijátszani.

A balatoni habos mogyoró lett idén az ország tortája – derült ki a csütörtöki eredményhirdetésen. A díjátadó már hagyománynak számít, idén először azonban nem adják közre azonnal a nyertes receptet, így annak autentikus verzióját augusztus 20-ára csak a cukrász ipartestület tagjai készíthetik el. Később persze bárki megpróbálhatja megsütni – akár olcsóbb nyersanyagokkal helyettesítve a költséges hozzávalókat, és ki is írhatja üzlete kirakatába, hogy „Itt kapható Magyarország tortája”.

A Magyar Élelmiszerkönyv ugyanis egyelőre nem tartalmaz ezzel kapcsolatos előírást – a HVG úgy tudja, várható szigorítás, ám az új díjazottak esetében még nem.

Más kérdés, hogy az elmúlt időszak szigorításai hogyan hatottak a piacra. Még jó nevű cukrászdák is hajlanak arra, hogy az élelmiszerkönyvi recept betartása helyett inkább átnevezzék süteményeiket, így lett nosztalgiatorta a Dobosból, Eszty az Eszterházyból és tekercs a beigliből.

Ez várható az Élelmiszerkönyv szigorítása után a péksütemények és a hústermékek esetében is: a piacon máris megjelentek a kenyérnek kinéző bucik, virslire emlékeztető pálcikák és fünflik.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos trükközésről bővebben a HVG friss számában olvashat.