szerző:
HVG

Rendeletbe foglalja a kötelező hozzávalókat és készítési módokat - így próbálja garantálni a hagyományos pék- és cukrászsütemények, valamint a húskészítmények minőségét az agrártárca. A szigort azonban a névadásokkal könnyű kijátszani.

A balatoni habos mogyoró lett idén az ország tortája – derült ki a csütörtöki eredményhirdetésen. A díjátadó már hagyománynak számít, idén először azonban nem adják közre azonnal a nyertes receptet, így annak autentikus verzióját augusztus 20-ára csak a cukrász ipartestület tagjai készíthetik el. Később persze bárki megpróbálhatja megsütni – akár olcsóbb nyersanyagokkal helyettesítve a költséges hozzávalókat, és ki is írhatja üzlete kirakatába, hogy „Itt kapható Magyarország tortája”.

A Magyar Élelmiszerkönyv ugyanis egyelőre nem tartalmaz ezzel kapcsolatos előírást – a HVG úgy tudja, várható szigorítás, ám az új díjazottak esetében még nem.

Más kérdés, hogy az elmúlt időszak szigorításai hogyan hatottak a piacra. Még jó nevű cukrászdák is hajlanak arra, hogy az élelmiszerkönyvi recept betartása helyett inkább átnevezzék süteményeiket, így lett nosztalgiatorta a Dobosból, Eszty az Eszterházyból és tekercs a beigliből.

Ez várható az Élelmiszerkönyv szigorítása után a péksütemények és a hústermékek esetében is: a piacon máris megjelentek a kenyérnek kinéző bucik, virslire emlékeztető pálcikák és fünflik.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos trükközésről bővebben a HVG friss számában olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!