szerző:
hvg.hu

Macron francia elnök már a kampányában középpontba állította a választott képviselők privilégiumainak csökkentését. Az ígéretből valóság lett és az új szabályok már életbe is léptek.

Történelmi véletlen, de a képviselők anyagi kiváltságait mérséklő első rendelet épp augusztus negyedikén lépett életbe. Vagyis ugyanazon a napon, amikor 1789 nyolcadik hónapjában eltörölték a forradalom utáni Franciaországban a nemesi főrendek kiváltságait. Franciaországban a parlamenti képviselők fizetése a francia normák szerint nem magas: havi kb. 6000 euró nettó. Emiatt nem éri meg politizálni, hiszen egy közepesen sikeres startup cég huszonvalahány éves főnöke 4200 eurót keres havonta.

Az új szabályok nem is a havi fizetést korlátozzák, hanem a képviselői nyugdíjakat, illetve az újra nem választott, tehát politikai munkanélkülivé vált ex-parlamenterek bőkezű juttatásait csökkentik. Eddig egy képviselőnek a parlamentben töltött évei duplán számítottak. Az összes, munkavállalóként eltöltött éveivel együtt, 31 év is elég volt a maximális nyugdíjhoz, szemben az átlagos köztisztviselők negyven éves szolgálati idejével. Így egy közepesnél is kevésbé sikeres ex-képviselő simán elérhette, kevés szolgálati évvel a maximális, 3300 eurós nyugdíjat.

Mostantól ennek vége, a képviselők csak a közszolgálatban szokásos átlagnyugdíjra számíthatnak. A másik eddigi fő kedvezmény a munkanélkülivé vált, vagyis a választásokon elbukott volt képviselőnek járt. Fél évig a teljes, hatezer eurós havi fizetést kapták, és ez az összeg csak nagyon lassan csökkenve jutott el 1200 euróig, függetlenül attól, hogy közben találtak-e új állást. Hát persze, hogy találtak, a képviselők Franciaországban is az elithez tartoznak és befolyásuk választott képviselői státuszuk elvesztése után is megmarad. De gáláns munkanélküli segélyük mostantól drasztikusan csökken - írja a Le Figaro.

Akárcsak a hivatalban lévő képviselők utazási kedvezményei, amelyek gyakorlatilag ingyenessé tették számukra a vasutat, a városi közlekedést és a kontinentális Franciaországon belüli légi járatokat. Mostantól szigorúan számlával és indoklással lehet csak közlekedési és minden más egyéb költségtérítésért folyamodni. Lakbértámogatásként eddig is csak annyi járt a francia képviselőknek, mint bármelyik, a lakhelyétől távol dolgozó köztisztviselőnek.

Eddig ezek a bevételek jelentős jövedelemforrást jelentettek Franciaországban is, ahol a politikusok családtagjaikat alkalmazták asszisztensként. Az új, Macron kezdeményezte törvények ezt az eddig bevett gyakorlatot is megtiltották. Persze nem kell félteni a rafinált francia politikusokat, ezután is megtalálják majd kiskapukat, amelyeken keresztül nagyon is tisztes jövedelmet tudnak majd garantálni maguknak, nem magyar, hanem francia szinten.