szerző:
hvg.hu

Macron francia elnök már a kampányában középpontba állította a választott képviselők privilégiumainak csökkentését. Az ígéretből valóság lett és az új szabályok már életbe is léptek.

Történelmi véletlen, de a képviselők anyagi kiváltságait mérséklő első rendelet épp augusztus negyedikén lépett életbe. Vagyis ugyanazon a napon, amikor 1789 nyolcadik hónapjában eltörölték a forradalom utáni Franciaországban a nemesi főrendek kiváltságait. Franciaországban a parlamenti képviselők fizetése a francia normák szerint nem magas: havi kb. 6000 euró nettó. Emiatt nem éri meg politizálni, hiszen egy közepesen sikeres startup cég huszonvalahány éves főnöke 4200 eurót keres havonta.

Az új szabályok nem is a havi fizetést korlátozzák, hanem a képviselői nyugdíjakat, illetve az újra nem választott, tehát politikai munkanélkülivé vált ex-parlamenterek bőkezű juttatásait csökkentik. Eddig egy képviselőnek a parlamentben töltött évei duplán számítottak. Az összes, munkavállalóként eltöltött éveivel együtt, 31 év is elég volt a maximális nyugdíjhoz, szemben az átlagos köztisztviselők negyven éves szolgálati idejével. Így egy közepesnél is kevésbé sikeres ex-képviselő simán elérhette, kevés szolgálati évvel a maximális, 3300 eurós nyugdíjat.

Mostantól ennek vége, a képviselők csak a közszolgálatban szokásos átlagnyugdíjra számíthatnak. A másik eddigi fő kedvezmény a munkanélkülivé vált, vagyis a választásokon elbukott volt képviselőnek járt. Fél évig a teljes, hatezer eurós havi fizetést kapták, és ez az összeg csak nagyon lassan csökkenve jutott el 1200 euróig, függetlenül attól, hogy közben találtak-e új állást. Hát persze, hogy találtak, a képviselők Franciaországban is az elithez tartoznak és befolyásuk választott képviselői státuszuk elvesztése után is megmarad. De gáláns munkanélküli segélyük mostantól drasztikusan csökken - írja a Le Figaro.

Akárcsak a hivatalban lévő képviselők utazási kedvezményei, amelyek gyakorlatilag ingyenessé tették számukra a vasutat, a városi közlekedést és a kontinentális Franciaországon belüli légi járatokat. Mostantól szigorúan számlával és indoklással lehet csak közlekedési és minden más egyéb költségtérítésért folyamodni. Lakbértámogatásként eddig is csak annyi járt a francia képviselőknek, mint bármelyik, a lakhelyétől távol dolgozó köztisztviselőnek.

Eddig ezek a bevételek jelentős jövedelemforrást jelentettek Franciaországban is, ahol a politikusok családtagjaikat alkalmazták asszisztensként. Az új, Macron kezdeményezte törvények ezt az eddig bevett gyakorlatot is megtiltották. Persze nem kell félteni a rafinált francia politikusokat, ezután is megtalálják majd kiskapukat, amelyeken keresztül nagyon is tisztes jövedelmet tudnak majd garantálni maguknak, nem magyar, hanem francia szinten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!