szerző:
MTI

Az ötszáz fős község volt sportpályáján építik fel az erőművet, részben uniós pénzből, körülbelül kétezer napelempanelből.

Fotovoltaikus erőművet telepít az MVM Magyar Villamos Művek a Békés megyei Körösújfaluban. A beruházás az idei év utolsó negyedévében indulhat el az önkormányzat 1,5 hektáros, korábban sportpályaként használt telkén, és várhatóan 2018 első negyedévében fejezik be – közölték pénteken.

A megvalósítására kiírt pályázat még tart, így a pontos költségről nem tudni semmit. Annyit árultak el, hogy a beruházást 35 százalékban európai uniós forrásból, 65 százalékban pedig az MVM Hungarowind Kft. saját forrásából finanszírozzák majd.

Az erőmű nagyjából kétezer napelempanelből áll majd, teljesítménye 0,5 megawatt lesz, amivel éves szinten körülbelül 700 megawattóra villamosenergia-mennyiséget termelnek. A megtermelt villamosenergiát a kötelező átvételi rendszerben értékesítik.

A tervezett naperőmű csaknem 1000 tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A napelemek élettartama körülbelül 25 év.

Az MVM azért választotta az alig ötszáz fős Békés megyei települést, mert az önkormányzat tulajdonában lévő terület minden szempontból megfelel a napelemes erőmű telepítéséhez szükséges műszaki és jogi feltételeknek. Az önkormányzat is jól jár, mert bevétele lesz a bérleti díjból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!