szerző:
hvg.hu

Szélnek eresztené a MÁV-Start az étkezőkocsikon dolgozó szakácsokat és felszolgálókat. Akár sztrájk is kerekedhet az ügyből.

Szeptemberben sztrájkot hirdethet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás  MÁV-START-nál, ha nem vezet eredményre az utasellátó alapszervezet által 2017. augusztus 11-én kezdeményezett kollektív munkaügyi vita.

Az érdekvédelmi szövetség szerint a cég az előttük gondosan eltitkolt járatcsökkentések miatt csoportos létszámleépítésre készül. Az Utasellátó Központ vezetője a legutóbbi konzultáción ugyanis nem titkolta, hogy  több mint félszáz vasutast bocsáthatnak el a közeljövőben. A kirúgásra kiejlöltek többsége hálókocsi-kalauz, étkezőkocsikon szolgálatot teljesítő szakács, illetve felszolgáló.

A VDSzSz Szolidaritás közleményében hangsúlyozza, hogy a törvényes kereteken belül mindent elkövet azért, hogy tagjai, a vasutas munkavállalók ne kerülhessenek utcára, ne váljanak munkanélkülivé, így családjuk és jómaguk megélhetését ne segélyekből, könyöradományokból lehessen csak ideig-óráig biztosítani.

Mindeközben a vasút égre-földre keres munkatársakat - csak épp nem utasellátos pozíciókra - a közismerten égető munkaerőhiányt enyhítendő. Az alábbi fotók pénteken készültek a Keleti pályaudvaron, ahol a hangosbeszélőn is bemondták ezeket az információkat két vonatindulás jelzése.

.

©
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!