szerző:
hvg.hu

Szélnek eresztené a MÁV-Start az étkezőkocsikon dolgozó szakácsokat és felszolgálókat. Akár sztrájk is kerekedhet az ügyből.

Szeptemberben sztrájkot hirdethet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás  MÁV-START-nál, ha nem vezet eredményre az utasellátó alapszervezet által 2017. augusztus 11-én kezdeményezett kollektív munkaügyi vita.

Az érdekvédelmi szövetség szerint a cég az előttük gondosan eltitkolt járatcsökkentések miatt csoportos létszámleépítésre készül. Az Utasellátó Központ vezetője a legutóbbi konzultáción ugyanis nem titkolta, hogy  több mint félszáz vasutast bocsáthatnak el a közeljövőben. A kirúgásra kiejlöltek többsége hálókocsi-kalauz, étkezőkocsikon szolgálatot teljesítő szakács, illetve felszolgáló.

A VDSzSz Szolidaritás közleményében hangsúlyozza, hogy a törvényes kereteken belül mindent elkövet azért, hogy tagjai, a vasutas munkavállalók ne kerülhessenek utcára, ne váljanak munkanélkülivé, így családjuk és jómaguk megélhetését ne segélyekből, könyöradományokból lehessen csak ideig-óráig biztosítani.

Mindeközben a vasút égre-földre keres munkatársakat - csak épp nem utasellátos pozíciókra - a közismerten égető munkaerőhiányt enyhítendő. Az alábbi fotók pénteken készültek a Keleti pályaudvaron, ahol a hangosbeszélőn is bemondták ezeket az információkat két vonatindulás jelzése.

.

©
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!