szerző:
hvg.hu

A magyar hulladékgyűjtés fejlettsége olyan messze van a normálistól, mint a makói gumigyár munkásai a svájci minimálbértől. Durvát ugorhat az államadósság, de az Otthon Melege Programtól is mindenkit kivert a hideg veríték. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Nem jutott dűlőre a szakszervezet és a makói gumigyár vezetősége, amely azután ült le egyeztetni, hogy a kánikula idején a kazánnál dolgozók közül többen rosszul lettek. A Délmagyar számolt be arról, hogy a kazánosok beszüntették a munkát, mert a nagy melegben nem bírták tovább a műszakot. A Continental cég vezetője azt mondta, a védőital mellett óránként 10 perc szünetet tartottak a dolgozók egy klimatizált helyiségben, és zuhanyozni is tudtak a munkások. Szerinte az akció jogellenes volt.

Jól tették a munkások, hogy hazamentek?

Történelmi döntést hozott a svájci szövetségi bíróság, Neuchatel kantonban bevezetik a minimális órabért: legalább 20 frankos (azaz 5300 forintos) órabért kell fizetni a munkaviszonyban lévő alkalmazottnak. Ebből 3480 svájci frankos havi fizetés jön ki, de a svájci normák szerint ez a bér nem elég a normális életvitelhez, aki csak ennyit keres, szociális segélyre szorul és kap is támogatást. Svájcban már az is szegény aki, havonta nem tud legalább egyszer étterembe, színházba és koncertre menni. Tehát Svájcban a havi létminimum 633 ezer forint körül van.

©

Mi jut eszébe most?

Az amerikai fiatalok körében egyre népszerűbb a korai nyugdíjba vonulás, a jól keresők 67%-a fiatalon akar megpihenni, 37%-a pedig végképp távozni kíván a munka frontjáról mielőbb. Livingston asszonynak például ez hét év alatt sikerült. A jövedelme 70 százalékát kezdettől  fogva félretette, az egyetem után az első évben, amikor már a Wall Streeten dolgozott, csak egy kis szobát bérelt a harmadik emeleten és egy matracon aludt. Autója nem volt. Mára azonban összeszedett 2,25 millió dollárt, 29 évesen nyugdíjazta magát, és évi 67 ezer dollárból élnek ketten a férjével, aki még dolgozik.

Mennyi megtakarított pénzre lenne szüksége, hogy most azonnal nyugdíjba menjen?

Tapasztalataink szerint gyakran még a részletesebb útmutatók sem adnak megnyugtató választ arra a hétköznapinak látszó kérdésre, hogy pontosan hova tegyük a szelektíven gyűjtott szemetet. Korántsem tűnik egyértelműnek, hogy mit vár el a lakosságtól egy-egy hulladékszállító, sőt, az is előfordulhat, hogy az adott településtől és az adott szolgáltatótól is függ, hogy milyen típusú szemetet melyik gyűjtőbe kellene dobni.

©

Kevés a hulladékudvar, és elég nehéz úgy környezettudatosnak lenni, hogy a szemetet messzire kell(ene) vinni, mondjuk némi benzint is elégetve közben a kocsiban – hogy az autó nélkül járók logisztikai problémáit már ne is említsük. Mivel ezzel kapcsolatban számos olyan kérdés merült fel bennünk, amelyre nem tudtunk egyértelmű választ adni, összeállítottunk belőle egy kvízt, ezen ön is tesztelhette, mennyire helyesen birkózik meg a szeméttel.

Szokott rendszeresen hulladékudvarba járni?

A hét képe: Ha a nagybanin csak 65 forint egy cső kukorica, akkor miért adják főzve 500-ért a strandon?

©

Elindult a háztartási nagygépek csereprogramja, egyes régiókban pedig még aznap be is telt a kvóta. A következő hetekben az ország összes régiójában megnyitják a pályázatot, utolsóként, augusztus utolsó hetében a központi régióban, Budapesten és Pest megyében. A pályázók 25 ezer és 45 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak hűtő- és fagyasztó- vagy mosó- és szárítógépekre. A 600 millió forintos támogatási keret szükség esetén az igényeknek megfelelően növelhető, legalább 50 ezer pályázatra lehet számítani.

Mi ez a program, ha kevesebb mint egy napra sem elég a pénz?

Egy csapásra durván megnőhet az államadósság, ha az uniós statisztikai hivatal beváltja korábbi ígéretét és az államháztartás körébe sorolja az állami Eximbankot. Volt már arra példa, hogy a magyar kormány vitába került az Eurostattal: Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere 2005-ben próbálta meggyőzni az uniós illetékeseket, hogy az autópálya-építések költségei vagy éppen a Gripen vadászgépek beszerzése nem állami pénzből történt. Az Eximbank esetében 821 milliárd forint a tét, de a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban jelezte: kész az Európai Bírósághoz fordulni, hogy bizonyítsa az igazát.

Hol van az államadósságot csökkentő magánnyugdíjpénztári vagyon?

A Szigeten enni és inni nem olcsó, ezért sokan gondolják úgy, hogy a környék boltosai, kocsmárosai rengeteget keresnek az éhes, szomjas fesztiválozókon. Tényleg így van? Nem mindig.

©

Az egyik közeli ház kertjében kimondottan a fesztivál idejére nyitott egységben úgy számolnak, ahhoz, hogy nullán legyenek, napi 300 ezres forgalmat kell elérniük. A Szentlélek téri HÉ-megállóban a pékségben egész nap szinte egy perc megállás sem volt, 50-60 százalékkal nőtt a forgalom, a gíroszos forgalma is felpörgött, az átlagos 250 helyett akár 5-600 pitába töltött adag is elfogy egy nap. Távolabb azonban már csak padokon borozgató Sziget-karszalagos magyar fiatalokkal találkoztunk, ők is rutinosan kint tankolnak, bent mulatnak.

Drágának tartja a Szigetet?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!