szerző:
hvg.hu

Az ellenzéki párt szerint egyre több munkahelyet veszélyeztet az automatizáció, ezért kell kidolgozni a robotadóról szóló javaslatot.

A Párbeszéd szerint semmi nem indokolja, hogy kizárólag azt a munkát adóztassák, amit emberek végeznek. Mivel az Európai Unió munkahelyeinek több mint felét veszélyezteti az automatizáció, a kormánynak egy robotadó előterjesztését tartalmazó javaslatot kellene benyújtani az Európai Unió Tanácsának – javasolják a párt vasárnapi közleményében.

A Párbeszéd hivatkozik Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterre, aki szerint a körülbelül négymillió magyarországi munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció miatt, de a Bruegel intézet és a Világbank szerint is a magyar munkahelyek 55 százalékátveszélyezteti a negyedik ipari forradalom.

Most még az is a robotok alkalmazása felé tolja a vállalkozókat, hogy a robotok által végzett munka adómentes – érvelnek.

A Párbeszéd szerint a kormányok elengedhetetlen feladata felkészülni a robotizáció kihívásaira. A munkanélkülivé váló emberek támogatását és átképzését finanszírozni kell, ennek egyik kiváló forrása lehet a robotadó, amelyet az Európai Unió teljes területén egységesen számított módon kellene bevezetni – vélik.

Az adó alapját és mértékét a robottal kiváltott emberi munka ellenértéke és annak adóterhe adhatná. Az ehhez szükséges információkhoz új vállalati jelentéstételre vonatkozó követelmények bevezetésével lehetne hozzájutni – javasolják.