szerző:
hvg.hu

Az ellenzéki párt szerint egyre több munkahelyet veszélyeztet az automatizáció, ezért kell kidolgozni a robotadóról szóló javaslatot.

A Párbeszéd szerint semmi nem indokolja, hogy kizárólag azt a munkát adóztassák, amit emberek végeznek. Mivel az Európai Unió munkahelyeinek több mint felét veszélyezteti az automatizáció, a kormánynak egy robotadó előterjesztését tartalmazó javaslatot kellene benyújtani az Európai Unió Tanácsának – javasolják a párt vasárnapi közleményében.

A Párbeszéd hivatkozik Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterre, aki szerint a körülbelül négymillió magyarországi munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció miatt, de a Bruegel intézet és a Világbank szerint is a magyar munkahelyek 55 százalékátveszélyezteti a negyedik ipari forradalom.

Most még az is a robotok alkalmazása felé tolja a vállalkozókat, hogy a robotok által végzett munka adómentes – érvelnek.

A Párbeszéd szerint a kormányok elengedhetetlen feladata felkészülni a robotizáció kihívásaira. A munkanélkülivé váló emberek támogatását és átképzését finanszírozni kell, ennek egyik kiváló forrása lehet a robotadó, amelyet az Európai Unió teljes területén egységesen számított módon kellene bevezetni – vélik.

Az adó alapját és mértékét a robottal kiváltott emberi munka ellenértéke és annak adóterhe adhatná. Az ehhez szükséges információkhoz új vállalati jelentéstételre vonatkozó követelmények bevezetésével lehetne hozzájutni – javasolják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!