szerző:
hvg.hu

San Sebastian városában a baszk kulturális napok alkalmából tüntetést hirdettek mára a turisták ellen- jelentette a párizsi Le Figaro helyi tudósítója. Barcelonában, Katalónia fővárosában rendszeres a tiltakozás a várost elárasztó látogatók ellen. Van-e megoldás?

Egy szélsőséges szervezet videót tett fel a közösségi oldalakra, melyben bemutatja: aktivistái éjszaka kiszúrják a turistabuszok illetve kerékpárok gumiját Spanyolországban. Ahol tavaly 75,6 millió turistát számláltak és az idén mindenki biztos benne, hogy túllépik a 80 milliót. Spanyolország munkavállalóinak a 13%-a az idegenforgalmi szektorban dolgozik. A bevételek hatalmasak és már nemcsak a nagy szállodaláncok és turisztikai irodák kaszálnak, hanem az egyszerű spanyol polgárok is.  Barcelonába 1990-ben még csak 1,7 millió turista érkezett, de tavaly már 9 millió. Ha valaki bed and breakfast formában kiadja lakását, akkor csaknem háromszor annyit kereshet, mint ha egy spanyol családnak kínálna havi bérleti lehetőséget. A lakástulajdonosok szépen profitálnak, de a helyiek szívnak.

 Velencében ugyanez játszódik le: 1950-ben még 175 ezren laktak a történelmi belvárosban, tavaly már csak 55 ezren. A turistaforgalom viszont minden rekordot megdönt: tavaly 27 millióan látogattak el Velencébe. Idén újabb rekordra számítanak. Nemrég több mint kétezer velencei polgár tüntetett a turistainvázió ellen- emlékeztet összeállításában a Le Figaro.

Itáliában, Spanyolországban és Horvátországban jelentősen megnőtt a turisták száma annak következtében is, hogy ezek biztonságos államoknak számítanak a Földközi tenger mentén. Horvátországban ráadásul a Trónok harca című HBO sorozat újra felidézte Dubrovnik, az egykori Raguza szépséget. Az UNESCO fel is szólította a várost: korlátozzák a turizmust, mert különben a világörökség részének nyilvánított belváros elveszíti vonzerejét a tömeg miatt. Dubrovnikban emiatt  korlátozták a turisták számát a belvárosban. A júniusban megválasztott új polgármester tovább szigorított: a turisták bánatára és a választópolgárok örömére.

Nemcsak a tömeg okoz gondot Horvátországban, Itáliában és Spanyolországban, hanem egyes turisták viselkedése is. Hvar szigetén például büntetni kezdték azokat a turistákat, akik közterületen részegeskednek. Spanyolországban újabban hódít a balconing szenvedély. Ez az amerikai őrület azt jelenti, hogy a buli csúcsán a berúgott vagy belőtt turista a szálloda balkonjáról veti magát az uszoda vizébe. A kórházak sürgősségi osztályai tele vannak a balconing áldozataival Spanyolországban. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a tömegturizmus egyik központját választotta ki, hogy elmondja a véleményét az egész közvéleményt foglalkoztató problémáról. Mallorcán meglátogatta az uralkodót, VI. Fülöpöt, majd a sajtónak így nyilatkozott: a hozzánk látogató turisták sokmillió munkahelyet teremtenek, hatalmas bevételt hoznak. Természetesen okoznak problémákat is. Ezzel kapcsolatban sok mindent megtehetünk, de nem rúghatunk beléjük- hangsúlyozta Spanyolország miniszterelnöke Mallorcán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!