szerző:
hvg.hu

Egyelőre 32 szervezet szerepel a külföldről támogatott szervezetek listáján a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítványtól a Rex Kutyaotthonig.

Felkerült a netre azoknak a nem kormányzati szervezeteknek a névsora, amelyek a július 1-je óta hatályos új civiltörvény értelmében külföldről támogatottnak minősülnek.

A Civil Információs Portálon kedden 32 szervezet nevét listázták – figyelt fel rá az Index. Ezek azok, amelyek működéséhez évi 7,2 millió forintnál nagyobb összeggel járulnak hozzá külföldről.

Felkerült a listára a Vöröskereszt mellett a máltai szeretetszolgálat, valamint a baptista és az ökumenikus segélyszervezet – ezek korábban maguk is jelezték honlapjukon, hogy külföldről támogatottak. De ott van a WWF és a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Bátor Tábor Alapítvány, valamint a Csányi Sándor OTP-elnök alapította Csányi Alapítvány a Gyermekekért is. 

Csányi Sándor és pártfogoltjai
©

A listán szerepelnek olyan civil szervezetek is, mint a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány, a Transparency International, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, a BAGázs Közhasznú Egyesület, vagy a szervezett erőszak áldozatait gondozó Cordelia Alapítvány.

Emlékezetes, hogy a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság a civiltörvény megszavazása után közölte, polgári engedetlenségbe kezd, és nem tesz eleget az álláspontja szerint jogsértő törvény követelményeinek, így ezek a szervezetek nem is szerepelnek a listán. Csatlakozott hozzájuk több más civil szerveződés is, például az Ökotárs Alapítvány és a Civil Kollégium Alapítvány.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa a törvény által érintett szervezetek listájával a Parlamentben
©

Nem így a Levegő Munkacsoport, a REFLEX Környezetvédő Egyesület és a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amelyek megtalálhatók a listán.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!