szerző:
hvg.hu

Egyelőre 32 szervezet szerepel a külföldről támogatott szervezetek listáján a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítványtól a Rex Kutyaotthonig.

Felkerült a netre azoknak a nem kormányzati szervezeteknek a névsora, amelyek a július 1-je óta hatályos új civiltörvény értelmében külföldről támogatottnak minősülnek.

A Civil Információs Portálon kedden 32 szervezet nevét listázták – figyelt fel rá az Index. Ezek azok, amelyek működéséhez évi 7,2 millió forintnál nagyobb összeggel járulnak hozzá külföldről.

Felkerült a listára a Vöröskereszt mellett a máltai szeretetszolgálat, valamint a baptista és az ökumenikus segélyszervezet – ezek korábban maguk is jelezték honlapjukon, hogy külföldről támogatottak. De ott van a WWF és a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Bátor Tábor Alapítvány, valamint a Csányi Sándor OTP-elnök alapította Csányi Alapítvány a Gyermekekért is. 

Csányi Sándor és pártfogoltjai
©

A listán szerepelnek olyan civil szervezetek is, mint a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány, a Transparency International, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, a BAGázs Közhasznú Egyesület, vagy a szervezett erőszak áldozatait gondozó Cordelia Alapítvány.

Emlékezetes, hogy a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság a civiltörvény megszavazása után közölte, polgári engedetlenségbe kezd, és nem tesz eleget az álláspontja szerint jogsértő törvény követelményeinek, így ezek a szervezetek nem is szerepelnek a listán. Csatlakozott hozzájuk több más civil szerveződés is, például az Ökotárs Alapítvány és a Civil Kollégium Alapítvány.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa a törvény által érintett szervezetek listájával a Parlamentben
©

Nem így a Levegő Munkacsoport, a REFLEX Környezetvédő Egyesület és a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amelyek megtalálhatók a listán.