szerző:
MTI

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Az elemzők azt várják, hogy a monetáris testület nem változtat az alapkamat mostani, 0,9 százalékos szintjén.

A Reuters brit hírügynökség egyik legutóbbi felmérése szerint marad a jelenlegi jegybanki alapkamat, sőt, annak esélye is megvan, hogy az MNB ezen a szinten tartja a kamatot egészen 2018 végéig.

A legutóbbi, július 18-i kamatdöntéskor a monetáris testület azt közölte, hogy élénkül a gazdaság növekedése, a 0,90 százalékos alapkamatszint pedig összhangban van az inflációs cél elérésével. De ha az infláció tartósan elmaradna attól, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

A testület akkori közleménye szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz. A jegybanki alapkamat aktuális szintje és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérése mellett a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.