szerző:
HVG

Mégsem tudott beindulni a romániai magyar vállalkozások milliárdos támogatása, hiába ígérte az Orbán-kormány. Románia ugyanis jogsértőnek találja a szándékot. Máshol örülnek a pénznek, a gazdasági revizionizmus gondolata fel sem merül bennük.

A határon túli magyarok vállalkozásainak megsegítésére , valamint termőföld- és ingatlanvásárlására az Orbán-kormány az elmúlt másfél évben összességében 150 milliárd forintot is meghaladó támogatási programot hirdetett meg. Ez több, mint amennyit a magyar állam egy évben a háziorvosi hálózat finanszírozására költ.

A program már két országban is elindult, Romániában és Szlovákiában viszont diplomáciai csörtéken akadt el a projekt, amely a Fidesz hátországát és szavazótáborát minden bizonnyal erősíteni tudja, de közben évszázados lelki sérüléseket szaggathat fel Közép-Európában.

Ukrajna bünteti ugyan a kettős állampolgárságot, ám a pénznek nem állta útját. A jórészt vissza nem térítendő támogatásoknak az a feltétele, hogy magyarigazolvánnyal rendelkezzenek az indulók, vagy dokumentumokkal tudják igazolni magyar iskolai végzettségüket. A román kormány szemét azonban éppen ez a szál szúrja: úgy látják, a támogatásnak azt kell feltételéül szabni, hogy a tervezett pályázatokon ne csak magyarok indulhassanak.

A határon túli magyarok támogatásáról az e heti HVG-ben olvashat.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!