szerző:
HVG

Rengeteg üzletemberrel találkozott a milánói expó kapcsán a volt államtitkár, ezt a tudást most az üzleti életben akarja kamatoztatni. Állami pénzből.

A kulturális államtitkárság és a milánói világkiállítás után most startupokat menedzsel a költő-politikus, aki 400 millió adóforintot kapott új hobbijára. Pontosabban az általa (is) vezetett – a milánói expó magyar jelenlétének levezénylésében gyakorlatot szerzett – Kárpátok-Alpok Zrt.-nek. A tavalyi évet csaknem egymilliárdos veszteséggel záró állami cég azt a feladatot kapta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen az év végéig készítse elő az Ablak Magyarországra 2020-ig program stratégiájáról szóló kormány-előterjesztést, amely kiterjed a találmányok piacra jutásában érintett intézmények együttműködésének vizsgálatára is.

Azt Szőcs egyelőre nem hajlandó elárulni, kit vonna be. Piaci szereplők szerint azonban csak évek alatt, nagy szakértelemmel és jóval nagyobb összegből lehet felépíteni egy hasonló hálózatot.

A politikusnak nem ez az első találkozása az innovációval: annak idején ő is tagja volt annak a grémiumnak, amely a Bogányi Gergely-féle csodazongora állami támogatását ajánlotta. A projektről azonban a legnagyobb jóindulattal sem mondható el, hogy sikeres lenne, leginkább a magyar kormány érdeklődik iránta, ami nem túl erős referencia egy startupokat menedzselő cégnek.

További részletek Szőcs Géza új projektjéről a HVG csütörtökön megjelenő számában.

©