szerző:
hvg.hu

José Bové francia antiglobalista környezetvédő az új kormány egyik otthon médiasztárnak számító, bár külföldön kevésbé ismert miniszterével, Nicolas Hulot-val került éles konfliktusba.

Hulot korábban hosszú éveken át az egyik legnézettebb, és valóban színvonalas francia természetvédő tv műsor vezetője, riportere és producere volt. Az Hulot név Franciaországban fogalom, hiszen mindenkit vert a nézettségi versenyben. Csábították is a politikusok, de eddig ellenállt a kísértésnek. Most viszont Macron kormányában elvállalta a környezetvédelmi miniszteri tisztet. José Bové, aki egykor még önjelölt elnökjelölt is volt, eddig soha sem jutott, jelenleg európai parlamenti képviselő- írja az AFP.

Most a franciaországi vadon élő farkasok kapcsán bontakozott ki köztük konfliktus. Bové, aki egykor maga is birkatenyésztő volt, azt állítja, hogy a francia hegyvidéki régiókba 1990 óta visszatelepített farkasok tönkreteszik a legeltető állattenyésztést. Bové szerint a nyájakat naponta érik farkastámadások, ezek ellen egyetlen védelem a puska. Korábban is nyilatkozott már ilyeneket, akkor egy állatvédő egyesület be is perelte, de az ügy elhalt.

Most viszont új helyzet van: Macron Nicolas Hulot-t nevezte ki környezetvédelmi miniszterré. És Hulot a farkasok mellett van. Legalábbis azt mondja: csak nagyon indokolt esetben lehet kilőni a ragadozókat, amelyek a francia és ez egész európai természeti környezet részei. Hulot további tanulmányokat ígér a farkasveszély korlátozására, de a megoldást nem a kiirtásban látja. Franciaország vad, hegyvidéki területein jelenleg kb. 360 farkas él, és az elmúlt egy évben több ezer házi állatot, elsősorban birkákat öltek meg. Ez komoly kár az állattenyésztőknek, de ha van egy kompenzációs pénzügyi program, amely bőkezűen kárpótolja a pásztorokat, jövedelmező maradhat az állattenyésztés és a farkasokat sem kell egytől-egyig kilőni.

Jelenleg ezt az álláspontot a francia kormány képviseli. A magát ugyancsak ökologistának beállító José Bové valahogy nem találja a saját identitását a farkasölő populista és a tudatos természetvédő imázsa között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!