szerző:
hvg.hu

Amerikai és európai cégek egyaránt megpróbálnak részesedni a megemelt román katonai kiadásokból.

A Román Legfelső Védelmi Tanács megszavazta, hogy 2026-ig 9,8 milliárd eurót költenek a hadsereg korszerűsítésére, a kormány pedig vállalta, hogy a NATO által megkövetelt szintre emelik a hadi kiadásokat.

Románia főleg Patriot légvédelmi rakétákat akar venni az elavult légvédelmi rendszere fejlesztésére, de a nagyarányú hadiipari fejlesztés hírére több európai (főleg francia) és amerikai cég is keresi az üzletet az országgal. A kérdés főleg az, hogy milyen ellentételezést kap majd Románia a megrendelésért cserébe, de az már felmerült, hogy az amerikai Lockheed Martin az országban szereltetne össze Black Hawk helikoptereket.

A tengeri flotta bővítése esetében ugyan már megegyeztek egy holland céggel, de a szerződést a parlamentben megfúrták, így még itt sem született döntés. A szállító járművek esetén egy német céggel kötött szerződés mellett szintén szerződnek amerikaiakkal is.

Románia katonai téren pedig egyre nehezebben egyezteti össze az USA-hoz, illetve az EU-hoz fűződő érdekeit, az uniós és az amerikai katonai cégek pedig egyaránt magas szinten lobbiznak a megrendelésekért.

További részletek az eheti HVG-ben olvashatók!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!