szerző:
hvg.hu

Amerikai és európai cégek egyaránt megpróbálnak részesedni a megemelt román katonai kiadásokból.

A Román Legfelső Védelmi Tanács megszavazta, hogy 2026-ig 9,8 milliárd eurót költenek a hadsereg korszerűsítésére, a kormány pedig vállalta, hogy a NATO által megkövetelt szintre emelik a hadi kiadásokat.

Románia főleg Patriot légvédelmi rakétákat akar venni az elavult légvédelmi rendszere fejlesztésére, de a nagyarányú hadiipari fejlesztés hírére több európai (főleg francia) és amerikai cég is keresi az üzletet az országgal. A kérdés főleg az, hogy milyen ellentételezést kap majd Románia a megrendelésért cserébe, de az már felmerült, hogy az amerikai Lockheed Martin az országban szereltetne össze Black Hawk helikoptereket.

A tengeri flotta bővítése esetében ugyan már megegyeztek egy holland céggel, de a szerződést a parlamentben megfúrták, így még itt sem született döntés. A szállító járművek esetén egy német céggel kötött szerződés mellett szintén szerződnek amerikaiakkal is.

Románia katonai téren pedig egyre nehezebben egyezteti össze az USA-hoz, illetve az EU-hoz fűződő érdekeit, az uniós és az amerikai katonai cégek pedig egyaránt magas szinten lobbiznak a megrendelésekért.

További részletek az eheti HVG-ben olvashatók!