szerző:
MTI / hvg.hu

A külföldi EU-munkavállalók bevándorlási korlátozásának kockázataira figyelmeztették szerdán a brit kormányt az üzleti szektor vezetői.

Az egymást követő felhívások előzményeként a brit sajtóhoz kiszivárgott egy nem jóváhagyott, kormányszinten egyelőre nem is tárgyalt belügyminisztériumi tervezet, amely szerint a brit kormánynak már az EU-tagság 2019 márciusára várható megszűnése után közvetlenül korlátoznia kellene az EU-országokból érkező munkavállalók bevándorlását.

A szakképzettség nélküli uniós állampolgárok nagy-britanniai alkalmazására a tervezet számszerű és időbeli korlátozást javasol, megtiltaná olyan külföldi EU-munkavállalók letelepülését, akik érkezésük után kezdenének állást keresni, és korlátozná a munkavállalók hozzátartozóinak bevándorlását is.

Jóllehet a belügyminisztérium szerdán elavultnak nevezte a kiszivárgott dokumentumot, a Brit Vendéglátóipari Szövetség katasztrofális következményekre figyelmeztette a kormányt a javaslatban foglaltak megvalósulása esetére.

Mint megírtuk, a londoni magyarok is szurkolhatnak, hogy elbukjon a belügyminisztérium terve.

A Guardian összefoglalója szerint a javaslatban az áll, hogy azok az uniós polgárok, akiknek nincs jó képzettségük, legfeljebb két évig maradhatnának Nagy-Britanniában.

A többiek sem járnának sokkal jobban, ők 3-5 éves munkavállalási engedélyt kaphatnának. Szigorítanának a családegyesítésen is, ha valaki 2019 után legálisan dolgozik az országban, sokkal nehezebb lenne engedélyeztetnie, hogy a családja is letelepedhessen ott.

Ha pedig egy uniós polgár az EU-n kívülről érkező házastársával szeretne együtt élni, azt akkor tennék lehetővé, ha a házastárs évente legalább 18 600 fontot keres.