szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, tényleg valóság lesz a Szeged és Hódmezővásárhely közé álmodott villamosról, amely a vasúti pályát is használná. Több mint 62 milliárdba fog kerülni a mostani számok szerint.

A Szeged-Hódmezővásárhely tramtrain 62,5 milliárd forintos költségkeretéből 9,1 milliárdot visz majd el a hódmezővásárhelyi villamospálya kiépítése. 17 milliárd forintért szerzik be a vonalra szánt járműveket, és körülbelül 23 milliárd forintba kerül a Vásárhely és Szeged közötti vasúti pálya felújítása – hangzott el a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénteki ülésén a Délmagyarország cikke szerint.

A lap a héten azt írta: újraindult Hódmezővásárhelyen a tramtrain építését előkészítő munka. Folytatják a közműkiváltásokat, most az Ady Endre úton dolgoznak, és jövő hétre lakossági fórumot is ígértek: szeptember 13-án, szerdán 17 órakor a városháza dísztermében a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a vásárhelyi pályaszakasz kivitelezője, a Strabag képviselője tart tájékoztatót, ott ismertetik az építkezés ütemtervét is.

Hegedűs Zoltán alpolgármester szerint a villamospálya építését még ősszel megkezdik. Vannak egyébként olyan szakaszok, ahol már most is hozzáfoghatnának a sínek fektetéséhez – tette hozzá.

Augusztusban jelentették be, hogy a Strabag építheti meg Hódmezővásárhelyen az egyvágányú villamospályát, valamint Szegeden azt a körülbelül másfél kilométeres vágányt, amellyel az ottani villamoshálózatot kötik majd össze a nagyvasúttal.

Az ország első villamosvasútjának költségei az eredeti elképzelésekhez képest idén megdupládózott, a Szegedi és Hódmezővásárhely közötti vasúti pálya felújításának költségei valamint a járműbeszerzés költségei is megszaladtak, emiatt Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, volt vásárhelyi polgármesternek volt némi csörtéje a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. Orbán Viktor hódmezővásárhelyi látogatásán aztán már arról beszélt, hogy a vonalat át kellene majd vezetni Szabadkáig. Ez egyes vélemények szerint azt jelentette, hogy a fejlesztést eltolják a végtelenbe, és nem lesz semmi sem belőle, mivel már a Szeged és Hódmezővásárhely közötti szakasz megvalósításánál is felmerültek problémák. Aztán június végén már a két város közötti vasúti nagyvasúti pálya felújítására is kiírták a tendert.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!