szerző:
hvg.hu

A kormány nem működik együtt az egy hét múlva érkező EU-s költségvetési ellenőrző bizottsággal, amely a felcsúti kisvasutat is vizsgálná.

Korábban Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő hívta fel arra a figyelmet, hogy a fideszes EP-képviselő Deutsch Tamás azt szeretné elérni, hogy az unió vizsgálóbizottsága csak a választások után ellenőrizzen bizonyos EU-s projekteket Magyarországon, most pedig Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője fedett fel több részletet az üggyel kapcsolatban.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) szeptember végén jönne Magyarországra, hogy uniós pénzből megvalósult projekteket ellenőrizzen. A döntés a látogatásról majdnem egy éve megszületett, a nyári szünet előtt pedig összeállt a végleges program is, vagyis hogy miket akarnak ellenőrizni: ezek között szerepelnek a magyar kormány (Vigadó, Zeneakadémia), a CONT bizottság titkársága (felcsúti kisvasút, 4-es metró) és a Jávor Benedek (Budapest Szíve program) által javasolt projektek is.

Jávor most azt írja, bár közel két hónapja elküldték a megkereséseket a kormányzati és hivatali szereplőkhöz, akikkel találkozni szeretnének, és hat nap múlva meg is érkezik a delegáció Budapestre, sem a magyar kormány képviselői, sem Polt Péter legfőbb ügyész, sem egy sor más állami szereplő, illetve a felcsúti kisvasút gazdái sem válaszoltak eddig a megkeresésekre. "Nem tudjuk, fogunk-e tudni találkozni velük, mert két hónap alatt egy e-mailt nem voltak képesek kiszorítani magukból" – írja Jávor.

Az EP-képviselő azt írja, Lázár János és a kormány az együttműködés helyett "egy visszataszító, lejárató és személyeskedő kampányba" kezdett a német bizottsági elnök, Inge Grässle ellen, aki egyébként ugyanúgy néppárti, mint a Fidesz.

Az Index Eurológus blogja korábban arról írt, hogy Grässle júliusban írt levelet a magyar kormánynak arról, hogy mit akarnak meglátogatni és ellenőrizni Magyarországon, Lázár János augusztusi válaszában azonban a kiválasztottak helyett más projektek meglátogatását javasolta, és botrányosnak nevezte, hogy a bizottság nem azt akarja megvizsgálni, amit a kormány ajánlott nekik. A levélváltásban Lázár többször is azon háborodott fel, hogy a bizottság meg akarja látogatni a felcsúti kisvasutat is, mert mint írta:

Kifejezetten botrányosnak találom, amit kategorikusan el is utasítok, hogy a több ezer uniós társfinanszírozású befektetés közül éppen egy, a miniszterelnök szülőfalujában megvalósult projektet próbálnak vizsgálni, amelyet magyar ellenzéki pártok nagyon negatív fényben igyekeztek beállítani tisztán politikailag motivált csalási vádakkal az elmúlt hónapokban.

Jávor Benedek azt írja, ezek után valószínűleg minimális együttműködésre számíthatnak az ellenőrzés során, pedig ha nem lenne mit takargatni, akkor nem próbálnák megakadályozni az ellenőrzést, ráadásul a munka ilyen példátlan szabotálása csak a korrupcióval kapcsolatos gyanút erősíti meg. Hozzáteszi, ilyen ellenállást ez a testület, amely évi három látogatást bonyolít az EU-n belül és azon kívül az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésére, még soha, egyetlen ország részéről sem tapasztalt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!