szerző:
Papós Tamás

Az Amerikai Egyesült Államok államadóssága története során először átlépte a lélektani határként emlegetett 20 billió dollárt, ami több mint 5 billiárd forintnak felel meg. Donald Trump fogadtatta el a döntést a demokratákkal, ami ezt lehetővé tette.

Egy nagyon fontos szempontból történelmi mélypontonra került az Amerikai Egyesült Államok, az ország pénzügyminisztériuma közlése szerint ugyanis múlt pénteken

20 162 176 797 904 dollárra nőtt az államadóság,

vagyis több mint 5 billiárd (!) forintra. Ez forintosítva 518 389 727 650 806 forintot jelent. Összehasonlításul: 2001-ben körülbelül fele ennyi volt.

Az Amerikai Egyesült Államok államadóssága a 20 billió dollárt még sosem lépte át – írja a Business Insider. Az elmúlt hónapokban már többször alulról súrolta ezt a lélektani határt, de stagnált, hiszen még márciusban érvényét vesztette az adósságplafon felfüggesztése.

Nemrég viszont Donald Trump megegyezett a Demokrata Párt vezetőségével, a kongresszus pedig így áldását adta az adósságplafon felfüggesztésére, egészen december 8-ig. Szakértők szerint egyébként jövő nyárig meg is hosszabbíthatják a határidőt. A döntés 317 milliárd dollárral azonnal megdobta az államadósságot, új állampapírokat bocsátottak ki.

Ide kattintva egy erre szolgáló oldalon folyamatosan nyomon lehet követni a másodpercenként változó amerikai államadósság minden egyes részletét, és a bal felső sarokban a végösszeget is. Megállás nélkül növekszik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!