szerző:
MTI / hvg.hu

Londonból a kontinensre költözteti európai központjait a MUFG, már ki is néztek két fővárost.

A brit EU-tagság várható megszűnésével Amszterdamban alakítja ki befektetési banki tevékenységének új európai uniós központját a legnagyobb japán bank, az MUFG - közölték ágazati források szerdán. A japán bank emellett Párizsban is tervezi egy befektetési banki központ létesítését, így a Reuters forrásai szerint munkahelyek tucatjait telepítheti át a japán bank Londonból Amszterdamba vagy Párizsba, miközben a londoni központ is továbbműködne: Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) központjaként. Az MUFG szóvivője nem kívánta kommentálni az értesülést. 

A MUFG nem az első bank, amely döntött a központjának áttelepítéséről:

  • Amszterdamot választhatja a Brexitet övező bizonytalanság enyhítésére a Royal Bank of Scotland (RBS) is;
  • az MUFG japán vetélytársai - köztük a Nomura, a Daiwa és a Sumitomo Mitsui Financial - Frankfurtban tervezik létrehozni befektetési banki tevékenységeinek európai uniós központjaikat;
  • a Citigroup, a Morgan Stanley és a Standard Chartered szintén Frankfurtba költözne;
  • az HSBC Párizsba;
  • míg a Bank of America és a Barclays Dublinba.

Amszterdam vonzerejét csökkentik az ottani, bónuszokra érvényes szabályok, amelyek az európai uniós jogszabályoknál is szigorúbbak. A holland bankok nem folyósíthatnak a fix fizetés 20 százalékánál nagyobb bónuszt, más európai uniós bankok viszont a munkabérnek akár kétszeresét is kifizethetik bónuszként. A holland kormány tagjai azonban már ígéretet tettek arra, hogy a tevékenységük egy részét Hollandiába költöztető külföldi pénzintézetek kivételt élvezhetnek a korlátozás alól, amennyiben alkalmazottaik háromnegyede nem a Benelux-államban dolgozik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!