szerző:
hvg.hu

Visszacsábította a külföldi befektetőket a budapesti ingatlanpiac fellendülése. Az elmúlt évek tulajdonosváltásai után rég üresen álló házakon indulhat meg az építkezés.

„Az egy portugál kezében van, és vissza is akarnám szerezni” – mondta Orbán Viktor Tarlós Istvánnak, amikor elbuszoztak a Drechsler-palota előtt. A palota mégsem lett az államé: portugál tulajdonosa egy, a katari uralkodócsaládhoz köthető cégnek adta el. De az Andrássy úton több más értékes ingatlan is akad, amely már új tulajdonosé, ahogy olyan is, amelyet csak most szándékoznak eladni. Akad olyan palota is, amelyet tavaly karácsony és szilveszter között hirdettek meg eladásra, másnap megtartották a megtekintést, január 10-ére pedig le is zárult az üzlet.

Nem csoda, hogy a vevők épp most figyelnek fel a budapesti palotákra – írja az e heti HVG. Az ingatlanbefektetőket most már lazított műemlékvédelmi szabályok és könnyített költségelszámolási előírások fogadják.

Az állam is aktív szereplő a palotapiacon: a Magyar Fejlesztési Bank ingatlancége például előbb visszavásárolta, majd eladta a Divatcsarnokot, a jegybank pedig sokat keresett az Eiffel Palace-on. De tovább ingatlanoznak az MNB alapítványai is. A hivatalos indoklásuk szerint azért van a terveik között például borospince vagy épp termálvíz-hasznosítás, hogy geopolitikai és geostratégiai központot hozzanak létre.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!