szerző:
hvg.hu

Visszacsábította a külföldi befektetőket a budapesti ingatlanpiac fellendülése. Az elmúlt évek tulajdonosváltásai után rég üresen álló házakon indulhat meg az építkezés.

„Az egy portugál kezében van, és vissza is akarnám szerezni” – mondta Orbán Viktor Tarlós Istvánnak, amikor elbuszoztak a Drechsler-palota előtt. A palota mégsem lett az államé: portugál tulajdonosa egy, a katari uralkodócsaládhoz köthető cégnek adta el. De az Andrássy úton több más értékes ingatlan is akad, amely már új tulajdonosé, ahogy olyan is, amelyet csak most szándékoznak eladni. Akad olyan palota is, amelyet tavaly karácsony és szilveszter között hirdettek meg eladásra, másnap megtartották a megtekintést, január 10-ére pedig le is zárult az üzlet.

Nem csoda, hogy a vevők épp most figyelnek fel a budapesti palotákra – írja az e heti HVG. Az ingatlanbefektetőket most már lazított műemlékvédelmi szabályok és könnyített költségelszámolási előírások fogadják.

Az állam is aktív szereplő a palotapiacon: a Magyar Fejlesztési Bank ingatlancége például előbb visszavásárolta, majd eladta a Divatcsarnokot, a jegybank pedig sokat keresett az Eiffel Palace-on. De tovább ingatlanoznak az MNB alapítványai is. A hivatalos indoklásuk szerint azért van a terveik között például borospince vagy épp termálvíz-hasznosítás, hogy geopolitikai és geostratégiai központot hozzanak létre.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!