szerző:
hvg.hu

Megérkezett a válasz, mi miatt állt le az iparunk növekedése júliusban: ennyit jelent az autógyárak nyári munkaszünete.

Gyakorlatilag megállt a magyar ipar bővülése júliusban, mindössze 0,2 százalékos a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A KSH most közzétette a részletes adatokat, ebből pedig kiderül: a rossz adatnak egyetlen fő oka van, nyári szünetet tartottak az autógyárak.

Az iparunk teljesítménye annyira az autógyártóktól függ, hogy miközben minden más iparágban növekedést mértek, a járműgyártás visszaesése elég volt ahhoz, hogy lenullázza az eredményt. Egész pontosan 7,9 százalékkal volt gyengébb az autógyártók teljesítménye idén júliusban, mint tavaly olyankor, ezen kívül a vegyiparban, valamint a gyógyszeriparban mértek nagyobb csökkenést. Ételből, italból és dohányból 4,6, elektronikai termékekből 4,9, gépekből 7, fémtermékekből pedig 11,5 százalékkal készült több, mint egy évvel korábban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!