szerző:
hvg.hu

Megérkezett a válasz, mi miatt állt le az iparunk növekedése júliusban: ennyit jelent az autógyárak nyári munkaszünete.

Gyakorlatilag megállt a magyar ipar bővülése júliusban, mindössze 0,2 százalékos a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A KSH most közzétette a részletes adatokat, ebből pedig kiderül: a rossz adatnak egyetlen fő oka van, nyári szünetet tartottak az autógyárak.

Az iparunk teljesítménye annyira az autógyártóktól függ, hogy miközben minden más iparágban növekedést mértek, a járműgyártás visszaesése elég volt ahhoz, hogy lenullázza az eredményt. Egész pontosan 7,9 százalékkal volt gyengébb az autógyártók teljesítménye idén júliusban, mint tavaly olyankor, ezen kívül a vegyiparban, valamint a gyógyszeriparban mértek nagyobb csökkenést. Ételből, italból és dohányból 4,6, elektronikai termékekből 4,9, gépekből 7, fémtermékekből pedig 11,5 százalékkal készült több, mint egy évvel korábban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!