szerző:
hvg.hu

Az MVM Paks II. Zrt. közel 1 milliárd forintot szánt a két új atomerőmű blokk építésének kommunikációjára, illetve társadalmi elfogadottságának monitoringozására.

A Közérdekvédelmi Központ honlapján nyilvánosságra hozta az MVM Paks II. Zrt. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban kötött szolgáltatási és beszerzési szerződéseit, mivel azokat továbbra sem tette hozzáférhetővé az atomerőmű bővítéséért felelős állami vállalat – írja az atlatszo.hu. A tényfeltáró portál megállapítja: a beruházás átláthatósága keveset javult április óta, pedig Lázár János kancelláriaminiszter, valamint Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a beruházás titkosításának enyhítését ígérte.

"A jövőben minden további megszerzett dokumentumot nyilvánosságra hozunk a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. A beruházásra szánt 4000 milliárd forint közpénz, amelynek elköltése évek óta átláthatatlanul folyik. Felhasználását joga van nyomon követni a magyar lakosságnak és gazdasági szereplőknek, akik adóforintjaikkal kifizetik a számlát, és viselik az atomerőmű-bővítés hosszú távú környezeti és gazdasági következményeit" – olvasható az antikorrupciós civil szervezet honlapján.

A Közérdekvédelmi Központ által most letölthető formában közzétett 255 dokumentum (köztük két, a HVG Kiadójával kötött, egy reklámkiadványra és egy piackutatásra vonatkozó szerződés) annak az adatkérésnek az eredménye, amit Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője és a központ alapítója indított még 2014-ben. A szerződéseket csak hosszas egyezkedést követően, két és fél év elteltével adta ki a kormányzat, nem kereshető formában.

A szerződéscsomag egyik legfontosabb tanulsága, hogy az MVM Paks II. Zrt. jelentős összeget, közel 1 milliárd forintot szánt a két új atomerőműblokk építésének kommunikációjára, illetve társadalmi elfogadottságának monitoringozására a 2014 és 2016 közötti időszakban – írja a Közérdekvédelmi Központ.