szerző:
hvg.hu

November elsejétől változást terveznek az olyan innovatív terápiák – köztük onkológiai készítmények – beszerzésében, amelyek azonos terápiás területre vonatkoznak. Attól kezdve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utóda) vaklicit során választaná ki a befogadandó új gyógyszereket – értesült a Magyar Narancs.

A lap friss számában arról ír, hogy a magyarországi innovatív gyógyszerbefogadás, aminek eredményeként az állam dotálja a befogadott szer vásárlását, nagyon lassú. Tavaly például négy területen összesen 15 gyógyszer befogadását jelentették be októberben, de azok csak fél évvel később jutottak el a betegekhez. Ráadásul Magyarország a környező államoknál kevesebbet is költ erre a célra.

A közvetkező két évre vonatkozó új közbeszerzési módszer az MN forrása szerint még tovább rontana a jelenlegi helyzeten. Mert hiába gyógyítják ezt vagy azt a megbetegedést, a különféle gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők, az új szabályozás mégis egy kalap alá venné őket. A vaklicit során a NEAK árajánlatot kér a gyógyszergyártóktól lezárt borítékban, majd azzal a céggel köt szerződést, amelyik a legalacsonyabb áron kínálja a termékét. Így sok, azonos terápiás területre alkalmazható készítményt nem fogad majd be Magyarország, ezzel jelentősen megkurtítva a személyre szabott gyógyítás lehetőségét.

A jelenlegi elképzelések szerint a már kezelésben lévő betegek terápiáin nem kellene változtatni, az újakat viszont már nem lehetne a korábban befogadott, most viszont a támogatotti körből a magasabb áruk miatt kihulló gyógyszerekkel.

Az új kiválasztási módszer ellen tiltakozik az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), és többször is jelezte aggályait az illetékes minisztereknek, ám felvetéseikre egyelőre nem kaptak választ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!