szerző:
hvg.hu/MTI

Nem csak a lengyel és a cseh főváros, már Tallinn és Riga is fontosabb pénzügyi központnak számít, mint Budapest. New York megítélésének jobban ártott Trump, mint Londonnak a Brexit.

Varsó maradt a régiónk legjelentősebb pénzügyi központja, de Tallinn, Riga és Prága is megelőzi Budapestet. A Z/Yen Group 102 kritérium alapján kialakított, évente kétszer közzétett listáján (Global Financial Centres Index, GFCI) Budapest a tavaszi 604 pont után most 623 pontot gyűjtött, mégis a 72. helyre került a márciusi 70. helyezésről. Varsó a globális listán a 36. helyen áll.

Az új listán a közép-európai fővárosok több euróövezeti pénzügyi központot is megelőznek, köztük a 74. helyezett Rómát, a 79. helyre sorolt Lisszabont és a 83. helyen szereplőt Helsinkit.

Oroszországban pedig már senki nem bízik, Szentpétervár és Moszkva a 87., illetve a 89. helyre került a 92 várost soroló rangsorban.

A legújabb felmérés szerint a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja továbbra is London maradt. A második helyezett New York megítélésének sokkal nagyobb mértékben ártott a félelem az amerikai kereskedelempolitika protekcionista fordulatától, mint Londonénak a Brexit miatti bizonytalanság.

Londont és New Yorkot Hongkong, Szingapúr és Tokió követi a legjobb ötben. Az első tízben szerepel még Sanghaj, Toronto, Sydney, Zürich és Peking.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!