szerző:
MTI / hvg.hu

A külkereskedelmen keresztül az ipar mérsékelt teljesítménye rányomta bélyegét a fizetési mérleg júliusi alakulására is.

A folyó fizetési mérleg havi egyenlege minimális, 10,3 millió eurós többletet mutatott a júniusi 917 millió euró után - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett adataiból.

Az áruforgalomhoz kötődő pénzmozgások 139 millió euró deficitet hoztak júliusban az előző havi 623 milliós és a májusi 497 millió eurós többlet után, ezzel egyedül 762 millió euróval rontotta a folyó mérleg egyenlegét az előző havihoz képest.

A külkereskedelmi termékforgalomról kiadott első KSH-becslés már az 5,2 százalékos exportnövekedéssel szemben 11,3 százalékos importemelkedést jelzett júliusra, az iparstatisztika pedig az előző havihoz mérve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kibocsátás 4,2 százalékos csökkenését mutatta.  

Mint megírtuk, júliusban gyakorlatilag megállt a magyar ipar bővülése, mindössze 0,2 százalékos a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A KSH adataiból kiderült, hogy a rossz adatnak egyetlen fő oka van: nyári szünetet tartottak az autógyárak.

Az MNB mostani jelentése arról is beszámolt, hogy a jövedelmek kivonása 118 millió euróval mérséklődött és 715 millió euró volt a júniusi 833 millió után. A portfólió befektetések jövedelmeinek hazautalása 169 millióval kevesebb, 92 millió euró volt, míg a működőtőke befektetések után járó profit repatriálása 55 millió euróval  nőtt. 

A tőkemérlegben az uniós támogatások beáramlása gyakorlatilag szünetelt júliusban, mindössze 5,1 millió euró volt a júniusi 815 millió után, amiben a negyedéves elszámolások is szerepet játszhattak. Az uniós átutalások hullámzása egyébként is hevesen rángatja a tőkemérleg egyenlegét, amely áprilisban 101 millió, májusban 380 millió euró aktívummal zárt. 

A folyó mérleg és a tőkemérleg tehát egyaránt minimális többletet mutatott az év hetedik hónapjában, így az ország külső pénzügyi pozícióját a kettő összevont egyenlegével kifejezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben mindössze 14 millió euró aktívummal zárta a júliust, az előző havi 1,731 milliárd és a májusi 1,010 milliárd eurót követően.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!