szerző:
hvg.hu

Kilenc Unimog típusú univerzális eszközhordozó tehergépjárművet vett a MÁV, amely a vasúttársaság szerint sokat segít majd a pálya- és felsővezeték-karbantartásban.

A frissen beszerzett Unimog eszközhordozó tehergépjárművek és cserélhető adaptereik a tervezett műszaki karbantartásokon felül fontos eszközei lesznek a váratlan események bekövetkezésekor szükséges szakszerű helyreállításnak - írta közleményében a MÁV.

Ilyen esetekben a gyors hibaelhárításnak komoly szerepe van a menetrendszerű közlekedés mihamarabbi visszaállításában, az új járművekkel pedig a vágányzárak alatt jelentős időmegtakarítás érhető el - tették hozzá.

A Mercedes-Benz Unimog U423-ashoz több cserefelépítmény is kapcsolódik, ezekkel kiegészülve a jármű teljesen egyedivé és multifunkcionálissá válik.

Az egyes felépítmények átszerelése rövid időt vesz igénybe, így a munkagépek folyamatosan kihasználtak és gazdaságosan üzemeltethetőek.

Az adapterek lehetővé teszik többek között a sínek csiszolását, a vágányok melletti zöldterületek karbantartását, a gyomirtást, a felsővezetékek ellenőrzését, javítását, de télen a hóakadályok leküzdését is - közölte a MÁV.

©

A nyílt közbeszerzési eljárást követően az Unikomtech Gép Kft. szállította le a járműveket, a beruházás összértéke 3,2 milliárd forint, amelyet a MÁV saját forrásból valósított meg.

Az alapjárművek a Mercedes-Benz németországi Unimog-gyárában készültek. Teljesítményük 170 kW (231 LE), 900 Nm, hengerűrtartalmuk 5132 cm3, környezetvédelmi besorolásuk EURO6-os, és a vasúti vágányon akár 50 km/órás sebességgel is tudnak közlekedni.

©

A vasúti sínvezetés (Zagro Bahn- und Baumaschinen GmbH), a plató és daru felépítmény (Hiab), a rézsűkasza és űrszelvényvágó felépítmény (Mulag Fahrzeugwerk Heinz Wössner GmbH u. Co. KG), a gyomirtó felépítmény (Herbert Dammann GmbH), illetve a hideg áramszedő (Stemmann-Technik GmbH) Németországból érkeztek.

A szerelőkosaras felépítmény (Versalift) Dániában és az Egyesült Államokban, a síncsiszoló berendezés (Autech AG) Svájcban, a hómaró (Kahlbacher Machinery GmbH) pedig Ausztriában készült.

Budapest környékén három, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Szombathely térségében pedig egy-egy új járművet vetnek be, egyet pedig változó helyeken alkalmaznak majd.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!