szerző:
MTI

Az osztrák belügyminisztérium szerint a rendőrség létszáma az eddigi legmagasabb, majdnem harmincezres, de így is több ezer fő hiányzik az államból. Bécsben túlóráznak a legtöbbet a rendőrök.

Rekordszámú pluszmunkát könyvelt el tavaly az osztrák rendőrség: országszerte összesen 6,7 millió túlórát végeztek, aminek fő oka, hogy körülbelül négyezer rendőr hiányzik az ausztriai állományból – írja a Kurier című osztrák lap.

A lap szerint a magas túlóraszám nagyjából harmadát, körülbelül kétmillió órát a fővárosban szolgáló rendőrök végezték 2016-ban. Alsó-Ausztria tartományban egymillió órával dolgoztak többet a rendőrök, Felső-Ausztriában 670 ezer, Stájerországban 650 ezer volt túlórák száma. A legkevesebb, 162 ezer óra többletmunka Ausztria legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben adódott, de Burgenlandban is „mindössze” 230 ezer.

A hivatalos statisztika szerint minden bécsi rendőrnek átlagosan hetente húsz órával kell a munkaidőn túl is dolgoznia, a főváros Favoriten és Rudolfsheim-Fünfhaus nevű negyedeiben szolgálatot teljesítőknek még többet.

A lap egy bécsi rendőr beszámolójára hivatkozva azt írta, hogy nem számít ritkaságnak a heti nyolcvan vagy akár száz óra munka sem. A fővárosban szolgálatot teljesítők arra is panaszkodnak, hogy a Cobra speciális egységek "mindent megkapnak", ami a felszerelést vagy a személyzeti igényeket illeti, míg a rendőrök nem.

A rendőri dolgozók egyik szakszervezetének vezetője, Werner Herbert a Kuriernak úgy nyilatkozott, hogy a sok túlóra még mindig kifizetődőbb az államnak, mint további munkaerő alkalmazása.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint a rendőrség létszáma az eddigi legmagasabb: 2009-ben még 27 ezren, jelenleg 29 ezren teljesítenek szolgálatot. A szóvivő arról is beszélt, hogy átfogó és célzott toborzási akciót indították el, amelynek eredménye már látszik a rendőrképzésben részt vevők magas létszámán is. A lap által idézett rendőri oktatók szerint csökkentették ugyan az elvárásokat, mégis alig találnak megfelelő embereket a rendőri szolgálatra. További problémát jelent, hogy a következő hat évben 8500-an mennek az állományból nyugdíjba.

A korábbi információk szerint 2016-ban több mint 1600 új rendőrt vettek állományba, és 2017-ben is hasonló bővítést terveznek, hiszen idén csaknem hatszázan nyugdíjba vonulnak.

A nyáron készült szakszervezeti elemzés szerint az osztrák rendőrség kötelékében dolgozó fiatalok nem akarnak bevetésen részt venni és klasszikus rendőri feladatot ellátni. A rendőrség alsó-ausztriai személyzeti felelőse, Marn Noschiel szerint az sem kedvez a helyzetnek, hogy a rendőrök Európa-szerte célpontjai lettek az Iszlám Állam terroristáinak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!