szerző:
MTI / hvg.hu

Az új vasútvonal több mint 500 kilométeres lesz, a szerelvények 250 kilométer/órás átlagsebességgel repeszthetnek rajta Ahmadábád és Mumbai között.

Megkezdték India első nagysebességű vasútvonalának építését Gudzsarát állam székhelyén, Ahmadábád városban csütörtökön. Előtte tartottak egy ünnepséget, amelyen a japán és az indiai miniszterelnök is ott volt.

A japán technológiával és túlnyomórészt japán finanszírozással épülő vonal Ahmadábádot India pénzügyi fővárosával köti össze. Az 508 kilométer hosszú vonalon a 750 utas befogadására alkalmas vonatok átlag 250 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek, és az utazás időtartama nyolc óráról három és fél órára csökken.


Az India és Japán diplomáciai közeledését is jelképező projekt költségét 19 milliárd dollárra becsülik. A két ázsiai ország igyekszik szorosabbra fűzni viszonyát, hogy ellensúlyozni tudja Kína ázsiai befolyásának erősödését.

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán érkezett indiai kollégája, Narendra Modi szűkebb hazájába, Gudzsarát államba, ahol a 12. India-Japán csúcstalálkozót tartották. A szokásos, évenkénti tanácskozáson 15 megállapodást írtak alá, a fő hangsúly azonban idén a gyorsvasút tervére esett.

Az indiai vasút naponta körülbelül húszmillió embert szállít. Az elöregedett vasúti infrastruktúra és a biztonsági követelmények semmibevétele miatt azonban gyakoriak a balesetek, csak az utóbbi hónapokban több tucat ember vesztette életét vonatkisiklások miatt. Elég csak megnézni ezt a videót az indiai illetve a bangladesi vonatokról, és máris látható, milyen egy vonatút Indiában.

A gyorsvasút bírálói szerint a projektbe ölt pénzt inkább felújításokra kellene fordítani. Az indiai miniszterelnök viszont védelmébe vette a tervet, szerinte az nagy lökést ad India gazdaságának és a foglalkoztatottságnak, ráadásul a projekt ajándék, tekintettel a koncessziós szerződés feltételeire.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!