szerző:
hvg.hu

Sokkal kevesebben foglalkoznak Magyarországon a kultúrával, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A magyarok alig több, mint egyharmada, egész pontosan 34,8 százalék ment el múzeumba, művészeti galériába, vagy egy történelmi jelentőségű épülethez. Egy évtized alatt jócskán visszacsúsztunk az Eurostat listáján, amelyben azt vizsgálták, a 16 évnél idősebbek közül mennyien mentek el ilyen helyre legalább egyszer 12 hónap alatt: most az EU 19. helyén állunk, míg 2006-ban még a 14. hely volt a miénk.

Ráadásul 2006-ban még 41,1 százalékos volt a magyar mutató. A mienknél nagyobb visszaesést csak Spanyolországban, Szlovákiában, valamint Németországban mértek, de az EU húsz országában is több időt és pénzt szánnak most már az emberek kultúrára, mint a világgazdasági válság előtti utolsó évben.

Az EU-átlag most 43 százalékos. A legnagyobb arányban a svédek, a dánok és a finnek foglalkoznak a kultúrával, a legrosszabbul pedig a románok, a görögök és a bolgárok állnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!