szerző:
hvg.hu

Mostanra tért vissza arra a szintre a magyar építőipar, ahol 2015 végén, az uniós projektek befejezésekor tartott.

Tovább nőtt a magyar építőipar, júliusban 22,7 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Ez azt jelenti, hogy másfél év alatt sikerült felállni a padlóról, miután véget értek az EU-s projektek. Most van először magasabb szinten a termelés, mint ahol 2015 decemberében járt, az utolsó hónapban, amikor még tartottak az uniós pénzekből finanszírozott építkezések.

2016-ban hatalmas zuhanást mértek, Brüsszel nélkül minden egyes hónapban legalább tíz százalékos volt a visszaesés, de a 30-35 százalékos zuhanás sem volt ritka. Mivel az adatokat mindig az egy évvel korábbihoz viszonyítják, idén folyamatosan szép számok érkeznek. A lakásépítéseket is magában foglaló épületépítéseknél 15,1 százalékos volt a növekedés, az egyéb építményeknél pedig 32,4 százalékos bővülést mértek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az alacsony bázis mellett az idén látható a fokozott építési kedv, részben az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknak, valamint a lakásépítéseknek köszönhetően. A szakember szerint a következő időszakban is bővülés várható. Viszont a júliusban megkötött új szerződések állománya ötödével csökkent, ami utalhat arra, hogy a fejlesztők egyelőre az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak bele újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz a piacon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!