szerző:
hvg.hu

Hétfőre beszéltek meg találkozót.

Mint azt megírtuk, a jövő héten Magyarországra látogat az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT), amely több uniós pénzből megvalósult projektet kíván ellenőrizni, így többek közt a felcsúti kisvasutat, vagy az V. kerületi Budapest Szíve programot. Jávor Benedek LMP-s európai parlamenti képviselő, aki maga is tagja a bizottságnak, néhány napja arról írt, hogy hiába keresték meg két hónapja a magyar kormányzati és hivatali szereplőket, akikkel találkozni szeretnének, nem kaptak választ.

Jávor nevesítette is Polt Péter legfőbb ügyészt, mondván ő sem reagált a bizottság megkeresésére. Az ügyészség ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írták, Jávor Benedek állítása a legfőbb ügyész és a Legfőbb Ügyészség tekintetében teljesen alaptalan és téves, mert a bizottság által küldött tájékoztatás csak szeptember 8-án, pénteken érkezett meg a Legfőbb Ügyészségre, és ebben volt csak szó a látogatás lehetséges időpontjainak előkészítéséről.

Az ügyészség szerint ők ezután fel is vették a kapcsolatot a bizottság titkárságával, és végül abban állapodtak meg, hogy Polt Péter szeptember 18-án a hivatalában fogadja a bizottság delegációját. "A megbeszélés egyebek mellett az EU-támogatásokkal kapcsolatos ügyészi tevékenységet fogja érinteni" – tették hozzá.

Azt is írják, hogy az ügyészség egyébként kiváló munkakapcsolatban van az OLAF-fal, amelynek eddigi 33 ajánlása és 4 jelzése nyomán indult nyomozások eredményeként, eddig mindössze 7 ügyben emelt vádat az ügyészség, egy további nyolcadikban pedig az OLAF egy 2011-es zárójelentése nyomán lefolytatott nyomozás eredményeként emelt vádat az ügyészség. A 8 ügyből eddig 2 marasztaló ítéletet hozott a bíróság, a többi 6-ban még nincs döntés.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!