szerző:
hvg.hu

A Baranya megyei Sásdon még csak építik az uszodát, de januárban máris nyert uniós támogatást épületenergetikai fejlesztéshez. A NAV bűncselekmény hiányában megszüntette az ügyben indított nyomozást.

Az energetikai korszerűsítéshez nyújtott támogatásról szóló döntés „korábban is meghozható, hiszen annak nem feltétele a meglévő építmény, csupán a kivitelezésnél lesz az” – lényegében ezzel indokolta a NAV azt, miért szüntették meg bűncselekmény hiányában a nem létező sásdi uszoda korszerűsítésének ügyében indított nyomozást.

A Szabad Pécs emlékeztet: a Magyar Narancs márciusban számolt be arról, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban Baranya megyében is épülhet két tanuszoda: Vajszlón és Sásdon. A vajszlóit még el sem kezdték, a sásdinak egy júliusi fotó alapján elkészült már az alapja.

Ennek ellenére a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság Sásdon a „Dél-dunántúli tanuszodák épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításának lehetőségével” nevű projektre százmillió forintot nyert idén január 19-én. Vagyis, az uszoda még nincs készen, de máris korszerűsíteni akarják – magyarázz a lap.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban akkor azt mondták: amikor kiírták az uszodaépítési pályázatot, nem kérték a kivitelezőtől, hogy megújuló energiával működtesse az épületet, csak azt, hogy a későbbiekben alkalmas legyen rá. Szeretnék azonban, ha a fenntartás költséghatékony lenne, ezért tovább fejlesztik, és ennek lehet része a százmilliós projekt is.

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke március 8-án az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult az ügyben. Emellett a magyarországi hatóságoknál is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen közokirat hamisítás, hamis magánokirat felhasználása, költségvetési csalás, hűtlen kezelés, valamint hanyag kezelés miatt. 

A politikus szeptember 19-én blogján tette közzé a fejleményeket: kiderült, hogy a Legfőbb Ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának adta át az ügyet, amely öt hónap után, bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

Döntésüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy a támogatásról szóló döntés és a kifizetés különböző időpontokban történik, illetve a támogatás nyújtásáról szóló döntés korábban is meghozható, mert annak nem feltétele a meglévő építmény, csak a kivitelezésnél lesz az. Az épülő sásdi uszodára beadott pályázat anyaga a szabályoknak megfelelt, és nem tévesztették meg a hatóságokat – tették hozzá. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!