szerző:
MTI

Trump szerint a "külföldi bankoknak világos választási lehetőségük lesz: velünk vagy Phenjannal üzletelnek".

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta csütörtökön Észak-Koreát. Donald Trump amerikai elnök New Yorkban elmondta, hogy a büntetőintézkedések olyan magánszemélyeket, vállalatokat és pénzintézeteket céloznak, akik, illetve amelyek egyebek mellett a textilipari, halászati, kézműipari és információs technológiai ágazatokban kereskednek Észak-Koreával. Az amerikai kormány emellett szankciókkal fenyegette meg a phenjani rezsimmel folytatott kereskedelmet pénzelő külföldi bankokat is.

"A külföldi bankoknak világos választási lehetőségük lesz: velünk vagy Phenjannal üzletelnek" – mondta az amerikai elnök Abe Sindzó japán kormányfővel és Mun Dzse In dél-koreai államfővel tartott csütörtöki munkavacsoráján.

A büntetőintézkedések emellett az észak-koreai hajózást, illetve a kommunista állam teljes kereskedelmi kapcsolatrendszerét is érintik majd. Trump szerint a kínai központi bank már utasítást adott a kínai kereskedelmi bankoknak, hogy függesszék fel üzleti kapcsolataikat Észak-Koreával.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy elvágják a phenjani rezsim atomprogramját lehetővé tevő pénzügyi forrásokat. Trump emellett Phenjan elleni további lépésekről is egyeztetni akar Japánnal és Dél-Koreával. Ugyanakkor arra az újságírói kérdésre, hogy lehetséges-e még a párbeszéd Észak-Koreával, úgy válaszolt: "Miért is ne?"

Abe Sindzó támogatásáról biztosította a szankciókat, amelyek szerinte a nyomásgyakorlás újabb fokozatát jelentik az észak-koreai vezetéssel szemben.