szerző:
hvg.hu

Dan Leubitz, az Innitel nevű izraeli high-tech cég vezetője a beszállítói pályázatra érkezett válaszokat böngészte. Aztán egyszer csak fennakadt a szeme. Az egyik pályázó ugyanis egy gázai címet adott meg. Gázában a Hamasz az úr, az a szervezet, amelyet Izrael és a nemzetközi közösség is terroristának tekint.

 Aki Gázában izraeliekkel működik együtt, akár halálbüntetést is kaphat. Fordítva sem jobb a hivatalos helyzet: Izrael totális blokád alatt tartja a túlzsúfolt övezetet. Onnan elvben semmi nem juthat Izraelbe, viszont izraeli cégek adják el Gázának az élelmiszerek nagy részét és az üzemanyagot. Az AFP hírügynökség által idézett pályázatot 2015-ben írták ki, és az Innitel akkor kötötte meg az első szerződését a gázai beszállítókkal, alig egy évvel a pusztító fegyveres összecsapások után. Jelenleg átlagban havi 10 ezer dollárt utal az izraeli cég a gázai beszállítóknak, persze kicsit kacifántos pénzügyi úton. Álcázni kell az üzletet, amely politikai szempontból illegitim. De a gazdasági realitás kezdi felülírni a politikai dogmákat. És van egy működő modell is.

Ciszjordániai cégek már régóta együttműködnek izraeli vállalatokkal, mert a ciszjordániai palesztin hatóságot Izrael elismeri, ellentétben a Gázában regnáló Hamasszal. Egy másik izraeli cég, a banki adatkezelésben sikeres Mellanox is kötött már szerződést az előbbiekben idézett gázai kisvállalkozással. Amelynek vezetői szigorúan névtelenül nyilatkoztak az AFP hírügynökségnek. Persze ne legyünk naivak: a Hamasz természetesen tud az elvben illegális üzleti kapcsolatról, de szemet huny fölötte.

Gázában minden öt fiatalból három munkanélküli és a jól képzettek karrierlehetőségei is szinte reménytelenek. Hacsak nem fordulnak Izrael felé. Egy, a Hamasz uralta közigazgatásnak dolgozó gázai mérnök fizetése, kb. az ötöde az izraeli átlag mérnöki bérnek. Ezek a kemény realitások, amelyek nagyobb súllyal esnek, vagy legalábbis eshetnek latba, mint a gyűlölködés és a cinikus politikusok által keltett hisztéria.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!