szerző:
hvg.hu

„Öt éve tapasztalatszerzés céljából pályáztam meg egy dubaji munkahelyet, nem akartam ott ragadni. Ma már azonban eszem ágában sincs visszamenni Törökországba” – mondta az AFP hírügynökségnek a Dilara álnéven nyilatkozó fiatal török informatikus, aki a digitális marketingben futott be szép karriert.

 Öt éve még derűsnek látszott a jövő Törökországban. De a 2013-as kormányellenes tüntetések leverése, a 2016-os, gyanúsan amatőr puccsot követő megtorlás, majd az Erdogan hatalmát 2029-ig bebetonozó népszavazás után sok diplomás már nem látja értelmét a hazatérésnek. Az AFP vagy tucatnyi török értelmiségivel beszélt részben Ankarában, részben pedig már valahol nyugaton, ahová sikerült kijutniuk.

 Idén júliusban Erdogan elnök egy beszédében a Törökországot sújtó Nyugatról kezdeményezett agyelszívásról beszélt, bár konkrét számokat nem mondott. Ulas Sunata szociológus, migrációs szakértő szerint is komoly a probléma, de még a kutatóknak sincsenek statisztikáik. Mert nem könnyű Törökországból kijutni, trükközni kell, és nehéz egy nyugat-európai országban új egzisztenciát teremteni, ehhez évek kellenek, mondta egy egyetemi tanár az AFP-nek. A tavalyi puccskísérlet óta 5500 török egyetemi oktatót rúgtak ki. A jól képzett értelmiséginek nincs jövője Törökországban – nyilatkozta az AFP-nek egy nyelvtanár, de ugyanezt lehet hallani a műszaki értelmiségiektől is. Egy fiatal filmrendező pedig azért hagyná el hazáját, mert a gyakorlatilag cenzúraként működő kulturális minisztérium csakis az Erdogan párti filmeseket támogatja.

 Erdogan egyébként már idézett nyári beszédében azt is mondta, hogy pont azok a képzett fiatalok akarják elhagyni hazájukat, akikre a jövő török gazdasága épülne, és azt is jelezte, sürgős intézkedésekre van szükség az agyelszívás megfékezésére. De egyelőre még semmi olyasmi nem történt, ami vonzóbbá tenné a hazai karriert a valóban jól képzett fiatal török diplomások számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!