szerző:
hvg.hu

Nagy rendőri készültség lesz, amikor felvonulnak Párizsban azok, akiknek nem tetszik Emmanuel Macron elnök új munka törvénykönyve. A francia államfő pénteken írta alá a rendeletet, mely gyors ütemben változtatja meg a munka világát Franciaországban.

Búcsú a vívmányoktól. Így  éli meg a hagyományos baloldal Macron elnök reformját, mely az államfő szerint a legnagyobb változás az ötödik köztársaság történetében. (1958-ban kezdődött meg az ötödik köztársaság Franciaországban, amikor De Gaulle hatalomra jutott és bevezette az elnöki rendszert.) Macron ezzel kampányolt és nyert az elnökválasztáson és a parlamenti választásokon is. Ugyanakkor a reform egyik ellenfele, Jean-Luc Melenchon joggal mutatott rá: a reform nem kapott meggyőző többséget. A szombati tüntetést szervező Melenchon balról bírálta Macron reformját, Marine Le Pen Nemzeti Frontja pedig a szélsőjobbról. A kritikus hang így megoszlott, és ezért tudott nyerni Macron a centrum nevében. De Melenchon szerint Macron liberális reformja egyértelműen a munkaadóknak kedvez- írja a párizsi Le Figaro.

 Bízunk a munkavállalók és a munkaadók józan eszében- indokolta meg Macron azt, hogy az állam ezentúl nem kívánja szabályozni a bérvitákat, illetve az elbocsájtással kapcsolatos érdekellentéteket. Pontosabban ez utóbbival kapcsolatban az eddiginél magasabb végkielégítést ír elő. De ha könnyebb kirúgni a munkavállalókat, akkor mit érnek a magasabb végkielégítéssel?- kérdik a reform ellenfelei.

A munkaadók egyértelműen elégedettek a reformokkal, ellentétben a szakszervezetekkel. Arra hivatkoznak- Macron elnökkel egyetértésben-, hogy a reformok eredményeképp a francia gazdaság versenyképesebb lesz és csökken a munkanélküliség. Ez ugyanis kétszer akkora, mint Németországban - csaknem 10%. A választások óta drámai mértékben csökkent Macron elnök népszerűsége, jelentős részben azért, mert az emberek rájöttek: a reform előnyei bizonytalanok, viszont a hátrányait azonnal érezni lehet majd. Ezért is vonulnak szombaton az utcára Párizsban.

A rohamrendőrség csak vonakodva vigyázza a tüntetést. Több pénzt kérnek ugyanis a kormánytól - tekintettel a terrorkészültségre. A kormány szívesen adna is, de nincs miből: Franciaország nem teljesíti az eurozóna előírásait sem az adósság nagysága, sem pedig a költségvetési deficit tekintetében. E nélkül viszont Németország nem veszi komolyan Franciaországot, melynek elnöke nemcsak saját hazáját, de az eurozónát, sőt az egész Európai Uniót meg kívánja reformálni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Macron jól visszacsíphet Orbánnak a politikai kakaskodásban

Emmanuel Macron politikai ellentétek miatt kerüli az őt nyeretlen kétévesként beállító Orbán Viktort, vagy egyszerűen nincs is szüksége rá céljai eléréséhez? A francia államfő közép-kelet-európai turnéját próbáljuk megérteni.