szerző:
hvg.hu

A vágány melletti házak tulajdonosai azt mondják, hogy kibírják az óránkénti 1-2 vonat zaját, a balatoni kilátást viszont nem akarják elveszíteni.

Eltakarja a kilátást és csökkenti az ingatlanok értékét – a fonyódiak ezért nem akarnak zajvédő falat a vasút mellé.

Kiemelték a helyükről a zajvédő fal odakészített oszlopait Fonyódon, így tiltakoztak az építése ellen szombaton. Emellett a transzparenseket készítettek és sorfalat álltak a sínek melletti kerékpárúton. Magasba emelt kézzel jelezték, milyen magas lesz a fal, amely szerintük tönkreteszi a környék panorámáját – tudósított az RTL Híradó.

A fal még nincsen kész. A helyiek szerint a strandra vezető gyalogosátjáró is veszélyes lesz a fal miatt, mert nem lehet majd rendesen látni tőle az érkező vonatot.

A vágányok közelében összesen hét ház van a zajvédő fallal érintett szakaszon, azok tulajdonosai sem szeretnék a beruházást. Azt mondják: főszezonban óránként 1-2 vonat jár arra, és annyit kibírnak.

A déli parton vezető vasútvonalat felújítják, ennek részeként építik a zajvédő falat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a környezetvédelmi hatóság írta elő a fal felhúzását, mert a vonatok az új pályán gyorsabban járnak majd, és ez határérték felé emeli a zajszintet.

A NIF szerint a falat a lehető legközelebb építik a sínekhez, hogy alacsony legyen, de nem készülhet átlátszó anyagból, mert az visszaverné, nem elnyelné a zajt.