szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor még három unortodox választási ciklussal számol, addig még olimpiát is rendezhetünk Schmitt Pál új luxusvillájában. A fideszes országgyűlési képviselő egyszerűen nem tud csalni a vagyonnyilatkozatában, ezért az ügyészségnek küldhet egy meggyes-mákos Túró Rudit. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Orbán Viktor a velencei Fidesz-frakcióülésen ismertette 12 éves, 3 kormányzati ciklusra szóló, meglehetősen derűlátó elképzelését, amely szerint 2030 táján hazánk minden téren, még a most még rosszabb oktatási, egészségügyi vagy gazdasági mutatókban is lekörözi majd régiós szomszédait, köztük Ausztriát is. A nagy tervet a gazdasági növekedés adataiból vezette le, hozzátéve, hogy a jó mutatók a 2010-et követő unortodox gazdasági intézkedéseknek, vagyis a „matolcsyzmusnak” köszönhetőek.

Utánaszámoltunk, hogy Ausztria lehagyásához milyen fejlődési utat kellene bejárnunk, és elég meredek grafikonok jöttek ki, még akkor is, ha Ausztria nem fejlődik gyorsan, és megvár minket.

Önnek erről a hírről az jut eszébe, hogy…

Puccosabbra cserélte a villáját a volt köztársasági elnök: Schmitt Pál 2014-ben vásárolt pazar erdőszéli villát Solymáron – derítette ki az Átlátszó. Sokan találgatták Schmitt Pál 2012-es lemondása után, hogy hova költözik az államfői rezidenciáról, illetve kéri-e majd az államtól, hogy volt köztársasági elnökként biztosítsák a lakhatását. Régi, budaligeti otthonába a család nem tudott visszamenni, mert azt kiadta egy külföldi bérlőnek, így az elnöki rezidenciáról a pesthidegkúti sorházi lakásukba költöztek.

©

Az Átlátszó szerint az új, solymári villájuk láthatóan több kategóriával magasabb színvonalú a 320 négyzetméteres, budaligeti otthonuknál, amit azóta eladtak. Egy hasonló ház az ingatlanportálok szerint legalább 150-200 millió forintba kerül azon a környéken.

Mire jó egy ekkora villa?

Az Americki Institut horvát nyelviskola egy Melania Trumpot ábrázoló óriásplakátot helyezett el Zágrábban, az alábbi felirattal: "Just imagine how far you can go with a little bit of English", ami magyarul körülbelül annyi tesz: "Képzelje csak el, milyen messzire juthat el némi angoltudással."

A First Lady a szlovén jogi képviselője útján pár nap alatt elérte, hogy a hirdetést leszedjék.

Mi lett volna egy magyar plakáton?

Megszavaztatta a facebookozókat a Pöttyös Túró Rudi gyártója, hogy melyik ízt hozzák vissza a boltokba. Három korábban is ismert ízre lehetett szavazni: a meggyes-mákosra, a bodzás-citromosra és a mézeskalácsosra.

©

Végül a meggyes-mákos nyert, így október végétől az ilyen ízesítésű rudit hozzák vissza a kínálatba. 

Ha rudi, akkor csak a Pöttyös?

A hét képe: a hongkongi metrón is mindeki a mobilját bámulja, de a budapestivel ellentétben ez a cég nem viszi, hanem termeli a pénzt.

©

Hárommillió forintról szóló végrehajtói követelést kapott egy nyugdíjas nő, miután 100 ezer forint kifizetése után abbahagyta egy részletre vásárolt masszázsfotel árának törlesztését. A bútordarabra még 2009-ben beszélték rá egy árubemutatón, ahol azt mondták neki, hogy 300 ezret ér, de akkor ott csak 2 ezer forintot kellett kifizetnie – írja a Délmagyarország.

Az asszony nem tudott ellenállni a kísértésnek, mert már fiatalon komoly mozgásszervi gondjai voltak, és azt hitte, hogy az eszköz javít majd az állapotán - reménye azonban nem igazolódott be.

Vett már bármit árubemutatón?

Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 1,5 milliárd forintos vagyont egyszerűen nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Az esetről még februárban írt a Direkt36: a képviselő cégének 2012 óta juttatott összesen több mint 2,5 milliárd forintos mezőgazdasági támogatásból csak 925,5 milliót tüntetett fel a parlamenti bevallásaiban.

©

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint nem történt bűncselekmény, hiszen Farkas nem okozott vagyoni hátrányt sem a magyar költségvetés alrendszereinek, sem az Európai Unió pénzalapjainak. Emiatt eleve nem is indult nyomozás, csak a hamis magánokiratok ügyében. Abban pedig megállapította az ügyészség, hogy a képviselő – mivel a vagyonnyilatkozatához az adatokat a főkönyvelőjétől kapta, aki nem a megfelelő számokat küldte el – bizonyára nem is tudta, hogy rosszul tölti ki a papírokat.

Mi az eset tanulsága?

Listába szedte a világ nyolcvan nagyvárosának taxitarifáit a brit Carspring nevű cég. Nem egyszerűen a kilométerdíjakat szedték össze, hanem azt is, hogy mennyibe kerül a város repülőteréről betaxizni a belvárosba, hogy van-e az adott városban Uber, hogy mennyi a taxis alapdíj, és mennyi a várakozási díj.

Kairóban a reptérről kevesebb mint négy euró áráért bevisznek a központba, kilométerenként 9 eurócent az utazás ára. Budapest a 27. helyen áll a nyolcvan városból, vagyis a lista olcsóbb felén van a helyünk. Európában nálunk olcsóbban csak Bukarestben Athénban, Szófiában, Rigában, Varsóban, Tallinnban és Moszkvában lehet letaxizni a három kilométert.A legdrágább öt helyen Helsinki, Koppenhága, Tokió, Genf és Zürich áll.

Mit kellett volna még figyelembe vennie a lista készítőjének?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!